L'espionatge dels EUA va avisar Trump que Moscou podria tenir informació comprometedora sobre ell

Hi ha documents que al·leguen que va contractar prostitutes i que els russos tenen material "suficient per fer-li xantatge"

Trump menysté a Twitter les al·legacions com a "notícies falses" i "una total caça de bruixes"

4
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

La vigília que Donald Trump ofereixi aquest dimecres la seva primera roda de premsa en sis mesos, i la primera com a president electe dels Estats Units, esclata una altra bomba, relacionada un altre cop amb l'espionatge rus, relacionada novament amb la fosca i complexa trama del suposat espionatge i ingerències de Moscou en les eleccions nord-americanes. Després d'una exclusiva de la CNN, diversos mitjans han informat aquest dimarts que la setmana passada, quan van rebre informació classificada dels serveis d'intel·ligència, tant Trump com el president Barack Obama van ser informats d'al·legacions no confirmades que l'espionatge rus disposa de material comprometedor sobre el president electe, així com d'informació sobre la seva vida personal i financera.

Aquest avís es recollia en un sumari de dues pàgines de l'informe classificat que van rebre Obama i Trump, que també incloïa al·legacions que membres del cercle més pròxim de Trump han estat en contacte, i hi segueixen estant, amb representants de Moscou. I encara que l'espionatge nord-americà no ha corroborat l'autenticitat de les al·legacions, dona credibilitat a les fonts. En concret, es tracta d'una entitat nord-americana d'assessoria política dirigida per un antic alt càrrec dels serveis d'intel·ligència britànics que va estar operatiu a Rússia als anys 90.

Només amb aquesta informació la transició ja hauria rebut una enorme sacsejada, una més després que la intel·ligència nord-americana confirmés els intents russos, segons ells dirigits per Vladímir Putin, d'interferir en les eleccions dels EUA pels quals Obama ha imposat sancions a Moscou. Però el terratrèmol és encara més gran perquè la web 'BuzzFeed' va fer públic un document, aparentment l'esmentat pels serveis d'intel·ligència en el seu sumari, que dona els detalls sobre el tipus d'informació que podrien tenir els russos.

“ACTES SEXUALS PERVERTITS”

Segons aquest document, per exemple, en un viatge a Moscou el 2013 Trump hauria contractat prostitutes perquè practiquessin al seu davant un espectacle de “pluja daurada” sobre el mateix llit a la 'suite' presidencial d'un hotel on s'havien allotjat en un viatge oficial els Obama (“a qui odiava”, segons el document). “Se sabia que l'hotel estava sota control de l'FSB (una de les principals agències d'espionatge del Kremlin) amb micròfons i càmeres ocultes a totes les principals habitacions”, diu també el document, que en unes pàgines datades el 20 de juny del 2016, abans de les eleccions, parla “d'actes sexuals pervertits” i afirma que “l'heterodox comportament de Trump a Rússia al llarg dels anys ha donat a les autoritats d'allà prou material sobre l'ara candidat presidencial per poder fer-li xantatge si volien”.

 

La resposta de Trump ha trigat unes hores a arribar però ho ha fet, com té per costum el president electe, a través de Twitter. “¡Notícies falses, una total caça de bruixes!”, ha escrit a la xarxa social reiterant una referència que ja havia fet anteriorment. Trump també ha acusat 'BuzzFeed' de publicar “al·legacions no verificables”, i ha començat a usar l'etiqueta #fakenews, notícies falses.

FAKE NEWS - A TOTAL POLITICAL WITCH HUNT! — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 11, 2017

'BuzzFeed Runs Unverifiable Trump-Russia Claims' #FakeNews https://t.co/d6daCFZHNh — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 11, 2017

UNA TRAMA CADA VEGADA MÉS COMPLICADA

Segons s'ha sabut, el document publicat per 'BuzzFeed' feia mesos que circulava per Washington i també havia arribat a diferents mitjans de comunicació, que s'havien resistit a publicar-lo al no poder-ne comprovar la veracitat (encara que alguns, com les revistes 'Mother Jones' i 'Newsweek', van fer referències al seu contingut poc abans de les eleccions del 8 de novembre). I la història darrere del document, així com el seu moviment a Washington i els interrogants sobre qui ha filtrat que Trump i Obama van ser informats sobre el seu suposat contingut, no fa sinó complicar encara més una fosca trama d'intrigues polítiques.

Se sap, per exemple, que l'antic espia britànic que va recopilar la informació del document va treballar per a republicans que s'oposaven a Trump i, després, per a demòcrates. I per més que ningú n'hagi pogut provar el contingut, ha sigut vist tant per periodistes com per congressistes i ha impregnat la complexa discussió sobre el suposat ciberatac rus, un aspecte que s'intensificarà en les pròximes hores i dies.

Notícies relacionades

També se sap que el 9 de desembre el senador republicà John McCain (enfrontat a Trump i que lidera una campanya al Congrés per investigar més les accions del Kremlin i endurir les sancions) va entregar una còpia del document al director de l'FBI, James Comey.

Un altre senador, el demòcrata Ron Wyden, ha demanat aquest dimarts a Comey al Congrés que faci pública abans de la presa de possessió de Trump el 20 de gener informació classificada que l'FBI pugui tenir sobre contactes entre la campanya del republicà i els russos. El document no verificat assegura que Rússia ha recolzat i ha ajudat Trump durant “almenys cinc anys” (el moment en què, com han recordat alguns a les xarxes socials, l'ara president electe va començar a qüestionar que Obama hagués nascut als EUA).