El portal Breitbart, impulsor de la campanya de Trump planeJa el seu desembarcament a Europa

Alemanya i França, que celebren eleccions aquest any, són els objectius d'aquesta pàgina web ultradretana

Stephen Bannon, Republican presidential candidate Donald Trump’s campaign chairman, attends Trump’s Hispanic advisory roundtable meeting in New York, Saturday, Aug. 20, 2016. (AP Photo/Gerald Herbert)

Stephen Bannon, Republican presidential candidate Donald Trump’s campaign chairman, attends Trump’s Hispanic advisory roundtable meeting in New York, Saturday, Aug. 20, 2016. (AP Photo/Gerald Herbert) / Gerald Herbert (AP)

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de viure un 2016 convuls marcat per la difícil gestió de l’arribada de refugiats, l’auge del populisme xenòfob i l’atemptat terrorista de Berlín, Alemanya va celebrar l’última nit de l’any amb tranquil·litat. A Dortmund, un dels principals nuclis urbans de l’oest del país, les festivitats van transcórrer, segons la policia, sense cap incident «extraordinari». Però per al controvertit portal nord-americà Breitbart, la ciutat va viure una mena d’Apocalipsi musulmana.

El tercer dia de l’any aquesta pàgina va publicar una suposada informació en què denunciava que més de 1.000 homes s’havien reunit al centre de la ciutat per atacar la policia i calar foc a l’església més antiga del país al crit d’«Al·lahu- àkhbar» (Déu és gran). L’article recull episodis aïllats de violència apuntant a «joves del nord d’Àfrica», sense mencionar que el mitjà local 'Ruhr Nachrichten' al qual cita especifica que aquests van ser protagonitzats per homes «d’origen nacional i immigrant».

La difusió d’aquesta suposada notícia ha indignat Alemanya. Fins i tot el 'Ruhr Nachrichten' ha denunciat que s’han distorsionat les seves paraules per sembrar «notícies falses, odi i propaganda». Però malgrat haver sigut reprovat per la policia i durament criticat per polítics i mitjans alemanys, l’article es va viralitzar a la xarxa i va ser compartit a Facebook més de 16.940 vegades. «El perill és que aquestes històries es propaguen molt ràpidament», va denunciar la ministra de Justícia de l’Estat de Hesse, Eva Kühne-Hörmann.

CATALITZADOR DE LA VICTÒRIA DE TRUMP

Aquest últim i esperpèntic cas il·lustra el potencial difamatori de Breitbart. Fundat el 2005 pel milionari conservador Andrew Breitbart,

aquest blog es va fer un lloc en l’espectre mediàtic nord-americà com un crit contra l’establishment, els immigrants, els homosexuals, el feminisme i les minories racials, i es va aprofitar de les retallades de personal als grans mitjans convencionals i del caire sensacionalista al qual internet va obrir la porta. «Ningú confiava en la premsa i la premsa va deixar de confiar en si mateixa […]. Les normes sobre la veritat i l’objectivitat dels vells mitjans de comunicació estaven acabades, el que importava era aconseguir el màxim impacte», explica el periodista George Packer a 'El desmoronamiento: treinta años de declive americano'. En poc temps, Breitbart es va convertir en l’heroi del Tea Party.

Després de la sobtada mort del seu fundador el 2012, el magnat supremacista i antisemita Steve Bannon va ocupar la direcció del portal i el va virar a posicions encara més ultres. Explotant el groguisme que triomfa en aquesta era de 'clickbait' (pescaclics) i periodisme d’algoritme, Breitbart s’ha convertit en el millor aliat de Donald Trump, un altaveu de la dreta radical alternativa nord-americana. No és gens estranys doncs que Bannon fos el seu director de campanya i que el pròxim 20 de gener es converteixi en el cap d’estratègia de la Casa Blanca.

BREITBART VOL ARRIBAR A ALEMANYA

conseguit l’èxit als Estats Units, el portal prepara el seu desembarcament a Europa. No per casualitat, els pròxims destins de Breitbart seran França Alemanya, que aquest any celebren comicis transcendentals enmig de la normalització del discurs racista i ultranacionalista.

La seva missió a Europa serà la mateixa, propagar el missatge d’una batalla cultural contra l’islam i social contra les elits maquillat com a informació per exacerbar la sensació de caos i inseguretat i alimentar els prejudicis racials i religiosos. Tot, pensat per «ajudar que es voti polítics dretans», com van confessar a Reuters fonts pròximes a la direcció.

Notícies relacionades

Com va fer amb Trump als EUA i amb l’UKIP al Regne Unit, Breitbart pot contribuir a legitimar el missatge de Marine Le Pen a França i de la populista AfD a Alemanya. Malgrat que la base votant del partit populista alemany és transversal i complexa, és indicatiu veure com els sectors més radicals han recuperat el terme 'lügenpresse' (premsa mentidera), popularitzat pel règim nazi d’Adolf Hitler, per carregar contra els mitjans de comunicació tradicionals.

Encara que grans marques alemanyes com BMW han anunciat un boicot a l’arribada de Breitbart, sembla que això no frenarà l’expansionisme supremacista de Bannon. Abans de morir, Andrew Breitbart va assenyalar: «Creuen que poden desarmar-me, que poden ferir-me. Però només aconsegueixen fer-me més gran».