RELLEU A LA CASA BLANCA

'Yes, we can': el vídeo de comiat d'Obama

Ciutadans anònims i famosos han elegit els moments més memorables, per ells, dels vuit anys en el poder del president nord-americà

Tom Hanks, Leo DiCaprio i Ellen DeGeneres han participat entre altres celebritats en una gravació que ha tingut més de 2 milions de visualitzacions en tres dies

periodico

2
Es llegeix en minuts
MARCEL CARRASCO / BARCELONA

La Casa Blanca ha divulgat a Youtube un vídeo amb el títol ‘Yes, we can’, amb què fa una recopilació del que ha anomenat “moments memorables” dels vuit anys de Barack Obama al capdavant del Govern dels EUA.

Obama se'n va d'aquí molt poc i la proposta del vídeo ha sigut recordar els moments més emblemàtics dels seus vuit anys de Govern, a través d'imatges i relats elegits i enviats pels mateixos ciutadans, tant anònims com famosos.

El títol fa referència al famós eslògan 'Sí que es pot' de la campanya presidencial del 2008, que va portar Obama a la Casa Blanca per primera vegada.

“En vuit anys hem vist moments històrics que demostren que sí que podem generar progrés. ¿Quin ha sigut el moment que t'ha fet dir 'sí que es pot'?" Aquesta és la reflexió i la pregunta que obre el vídeo.

CUBA, CANVI CLIMÀTIC I BAILE

Entre les respostes hi ha els relats personals gravats per famosos, com el de Tom Hanks, que ha elegit el diàleg amb Cuba com el seu moment històric preferit: “Ell ha canviat les relacions amb Cuba fent ús del sentit comú”.

AFP / SAUL LOEB

Obama concedeix a Ellen DeGeneres la medalla de la Llibertat, el 22 de novembre del 2016.

L'actor Leonardo DiCaprio ha triat el dia que va escoltar un discurs d'Obama a l'ONU defensant accions contra del canvi climàtic: “Jo era allà, el vaig escoltar i vaig veure la seva preocupació per aquest tema, que ens afecta a nosaltres i també les futures generacions”.

Samuel L. Jackson ha triat el moment de l'aprovació de l'‘ObamaCare’, el subsidi del Govern perquè les persones amb pocs recursos puguin accedir al sistema sanitari. La humorista i presentadora de televisió Ellen DeGeneres ha recordat el moment en què va ballar amb Obama en l'aniversari del president. “Balla molt bé”, diu.

Altres personalitats com Melinda Gates, la Nobel de la pau Aung San Suu Kyi i l'exjugador de bàsquet Michael Jordan també surten al vídeo explicant el seu moment preferit.

ÍDOL I MODEL

Entre els ciutadans anònims, una nena negra descriu Obama com el seu ídol i model: “Perquè també vull ser presidenta”, diu. Alguns recorden el moment en què es va saber el resultat de la primera elecció d'Obama el novembre del 2008, que segons ells va ser un moment especial i de celebració.

Un ciutadà gran parla de l'emoció que va sentir al veure un president negre: “No m'hauria imaginat mai que viuria per veure un negre arribar a la Casa Blanca, però ho he vist”. Alguns joves elogien el canal de comunicació obert entre la Casa Blanca i els estudiants a través del correu postal: “Han escoltat la nostra veu”.

Notícies relacionades

Els relats segueixen amb ciutadans que diuen que mai s'oblidaran de la defensa que Obama ha fet de temes com el casament civil entre persones del mateix sexe i el suport a la lluita contra la violència sexual.

El vídeo, de gairebé sis minuts i que ha tingut més de dos milions de visualitzacions en només tres dies, acaba amb una invitació perquè les persones segueixin enviant a la pàgina oficial de la Casa Blanca els moments que considerin memorables i inoblidables de l'Administració d'Obama.