POLÈMICA ENTRE DUES SUPERPOTÈNCIES

Rússia qualifica de "caça de bruixes" les acusacions dels EUA sobre el pirateig

El portaveu presidencial, Dmitri Peskov, carrega contra l'"amateurisme" dels serveis d'intel·ligència dels EUA sobre la suposada ingerència russa en les eleccions nord-americanes

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Una vegada finalitzat el recés vacacional a Rússia amb motiu del Nadal ortodox, el Kremlin s'ha avingut a reaccionar a la publicació de l'informe de la intel·ligència nord-americana sobre la suposada ingerència russa en els comicis presidencials, document que acusa directament el president Vladímir Putin d'ordenar el llançament d'aquesta campanya d'ingerència electoral en diversos àmbits, com xarxes socials, televisió, o pirates informàtics.

Utilitzant el mateix vocabulari a què el president electe nord-americà, Donald Trump, va recórrer fa uns dies al referir-se a la polèmica, el portaveu presidencial rus, Dmitri Peskov, ha considerat que les informacions abocades en l'inculpatori informe equivalen a una "caça de bruixes". "Es tracta d'acusacions que ens comencen a cansar", ha continuat Peskov.

El portaveu del Kremlin ha intentat rebatre la credibilitat del text, argumentant que no inclouen proves. "Es tracta d'acusacions completament infundades, d'un nivell d''amateur'", ha puntualitzat, destacant l'absència d'elements nous en les 25 pàgines de què consta el document. "Són acusacions sense fonament que no estan recolzades en res; no sabem en quina informació s'estan basant", ha continuat.

LA PRIMERA REACCIÓ 

Les paraules de Peskov constitueixen la primera reacció procedent de l'elit que governa Rússia a la difusió de l'informe conjunt de la intel·ligència nord-americana, divendres passat. El president Putin no va voler modificar la seva agenda per al cap de setmana passat, vacacional a Rússia, i es va limitar a deixar-se veure en celebracions nadalenques.

El terme 'caça de bruixes' té poderoses connotacions als EUA, ja que es refereix a un convuls període de la Història contemporània nord-americana a principis dels anys 50, quan el senador Joseph McCarthy, en un dels moments més tensos de la passada guerra freda, va acusar un bon nombre de polítics, periodistes i fins i tot militars de connivència amb el comunisme, en uns processos expeditius que es portaven a terme en comissions, tant a la Cambra de Representants com al Senat.

Peskov també ha inclòs algunes evocacions al Macarthisme al donar a entendre que les caces de bruixes als EUA sempre s'acabaven en el moment que un líder "més assenyat" agafava el timó de la Casa Blanca, en una gens velada al·lusió a Trump.

Mentrestant, en alguns països de l'est d'Europa que se senten més amenaçats per les presumptes activitats cibernètiques de pirates russos, l'alarma va en augment. Les autoritats lituanes han anunciat aquest dilluns la clausura d'un projecte per construir un gran centre privat de recollida de dades informàtiques per la presumpta amenaça cibernètica russa.

Darius Jauniskis, responsable de la Seguretat de l'Estat, s'ha mostrat preocupat per la composició de l'accionariat del futur centre, alguns membres del qual, segons creuen, podrien tenir vincles amb el Servei Federal de Seguretat (ex KGB). A més, agents russos podrien tenir accés al centre mitjançant un cable de fibra òptica.

Les societats informàtiques que gestionen el projecte han negat les acusacions i han anunciat que recorreran a la justícia.

Notícies relacionades