La marihuana arriba a les farmàcies a Itàlia

Els primers 2.400 pots d'herba, produïts per l'Estat, es posaran a la venda amb necessitat de recepta

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Amb el nou any, la marihuana estatal, produïda per un centre químic militarmarihuana estatalcentre químic militar, comença a arribar a les farmàcies de tot Itàlia. Després d'un any de debats, en què metges i especialistes s'han sumat a la iniciativa, arriba ara als possibles pacients.

Els primers 2.400 pots d'herba es venen al natural, amb la prescripció d'un metge, per a infusions o per ser inhalada amb un vaporitzador per malalts de patologies que comporten dolor, com esclerosi, teràpies oncològiques i fins i tot atacs d'ansietat. El producte porta la sigla FM2, per la denominació de la planta farmacèutica, que a més d'elaborar preparats per a les Forces Armades, produeix fàrmacs per a malalties estranyes que les indústries no consideren rendibles.

Fins avui el seu ús estava permès per una llei nacional que diverses autonomies ja havien concretat, però al no tenir una producció nacional, els hospitals i les farmàcies havien de seguir una llarga paperassa per aconseguir-ne, a través del Ministeri de la Salut, des d'Holanda. La producció a la planta militar de Florència permet vendre-la a 15 euros per gram davant els 24 de l'herba holandesa. No es tracta d'un equivalent a la marihuana droga, ja que el principi actiu de la FM2 arriba a un màxim del 24% davant el 70% de la del carrer.

"COM UN TE"

El primer farmacèutic a vendre-la ha sigut Luca Guizzon, de Vicenza, al nord-est. “S'obre el pot, es col·loquen les inflorescències trossejades en aigua freda, es porten a ebullició durant 20 minuts i després es beu, és com un te”, explica. “Per als nostres clients representa un estalvi del 30%”, afegeix el farmacèutic, que rep unes 25 receptes per mes en un poble de 3.000 habitants. “Quan arriba el mal de cap, se n'inhalen 60 mil·ligrams i el dolor se'n va”, subratlla convençut, per afegir: "Es tracta d'un àmbit nou i, parcialment, encara per explorar".

L'Institut Farmacèutic Militar, dirigit pel coronel Antonio Medica, ha produït els primers 2.400 pots per distribuir en l'àmbit nacional. Les regions italianes que van aprovar temps enrere l'ús terapèutic de cànnabis generen un consum d'uns 100 quilograms per any, de manera que els 20 quilos que estan arribant a les farmàcies només constitueixen una primera entrega. A Florència es cultiva marihuana de manera intensiva en diversos hivernacles amb l'objectiu que cada tres mesos s'obtingui una producció.

Notícies relacionades

Els especialistes i el mateix Ministeri de la Salut consideren la marihuana com una segona opció contra el dolor, és a dir, a utilitzar quan altres substàncies, com els derivats de l'opi, resulten ineficaces. Segons el prospecte del ministeri, el cànnabis pot funcionar com a analgèsic per a patologies que impliquen espasticitat, com l'esclerosi múltiple o lesions a la medul·la, però també per a dolors crònics, principalment d'origen neurològic, i contra la nàusea provocada per la químio i radioteràpies, cura de la sida o per estimular la gana als anorèxics, i també presenta un efecte hipotensiu davant el glaucoma resistent a les teràpies convencionals.

En la línia del cànnabis estatal, la regió de Pulla, al sud, va aprovar el desembre passat una llei no només per a l'ús terapèutic de la marihuana, sinó també per produir-ne al seu territori. Els responsables del projecte seran diversos organismes sanitaris i universitaris i els preparats es faran en un centre regional únic. “Finançarem el projecte amb el que paguem ara per la marihuana holandesa", ha informat el Govern autonòmic.