VALOR INCALCULABLE

L'Estat Islàmic destrueix els monuments arqueològics de Nimrud, a l'Iraq

L'organització terrorista ha reduït a runa l'antiga capital assíria

getthumbsbyfilename1

getthumbsbyfilename1

3
Es llegeix en minuts

L'organització terrorista Estat Islàmic (EI) ha reduït a runa els monuments arqueològics de la ciutat de Nimrud, ubicada al sud del seu principal bastió iraquià, Mossul, que dataven del segle XIII aC.

Els toros lleons alats van ser destruïts i ara només són petites pedres, mentre que la resta dels monuments estan sota fortes mesures de seguretat de l'Exèrcit i la policia iraquians, desplegats en aquesta històrica ciutat, que va ser alliberada el novembre passat per les forces iraquianes en la primera ofensiva contra l'EI per recuperar la província de Nínive.

Nimrud, coneguda també com a Kalah (Kalhu) o Kalkhu pels assiris, conserva algunes restes de pedres, murs i un zigurat (torre piramidal i escalonada), que van quedar després dels atacs dels gihadistes, després de la presa del lloc el 2014.

MONUMENTS

El responsable del lloc arqueològic, Saadi Ali, va dir a Efe que els monuments més importants d'aquesta ciutat assíria són el zigurat i el palau reial del rei d'Assíria Assurnasirpal II, que es remunta al segle IX aC. El jaciment, que incloïa un museu gran amb centenars de peces arqueològiques, va ser totalment destrossat per l'EI amb explosius, va afegir.

La ciutat tenia 10 entrades, cada una amb dos grans lleons i toros alats. L'entrada principal tenia vuit lleons, així com l'entrada del palau de la deessa babilònica de l'amor, la bellesa, la vida i la fertilitat Silvia, Isa o Ixtar. Ali va dir que el Govern iraquià ha creat un comitè governamental de l'Organisme d'Antiguitats i Patrimoni per valorar els danys, amb el fi de rehabilitar el 90% de la localitat que s'estima que va ser destruït.

"L'EI no ha deixat res intacte; va cometre el crim de l'era contra la civilització iraquiana", va lamentar Ali.

Al seu torn, el director de la intel·ligència militar iraquiana, Ali al-Dahlaki, va manifestar a Efe que els membres del seu organisme, amb la cooperació de la seguretat nacional, van trobar el 26 de desembre passat "algunes peces precioses dels monuments robats de Nimrud".

Al-Dahlaki va precisar que un dels líders de l'EI va amagar objectes robats en una de les cases de la localitat d'Al-Qasr, a l'est de Mossul, i que després han sigut entregats a les autoritats competents.

GRANS VEHICLES

El grup terrorista va aplanar el terreny de la ciutat de Nimrud amb grans vehicles, fet que el Ministeri de Turisme i Antiguitats va considerar "una agressió contra les troballes iraquianes de 3.000 anys d'antiguitat".

Les forces iraquianes de la IX divisió blindada van anunciar el 13 de novembre del 2016 que les seves tropes havien agafat el control de Nimrud, dos anys després que l'EI l'envaís.

L'EI havia divulgat el 8 de juny de l'any passat un vídeo sobre com destruïa mitjançant una explosió un dels temples més importants i imatges d'altres vestigis arqueològics.

Un membre de l'organització terrorista, identificat com a Abu al-Hassan Al-Ansari, apareixia al vídeo recitant versicles de l'Alcorà i dient que es demolien "les fites del politeisme... hem arrasat els ídols per difondre el monoteisme i el credo".

Al-Ansari es col·locava davant el temple Nabu i assenyalava amb les mans cap a la porta del lloc mentre afirmava que "esborrarà" un dels monuments més importants de Nimrud.

DIVINITAT

Les fonts històriques assenyalen que el déu Nabu de la saviesa i escriptura era una de les divinitats més importants de Mesopotàmia, i molt adorat pels babilonis.

Un ciutadà de Nimrud, Mahdi al-Iaburi, de 48 anys, que va sobreviure a la mort després de ser detingut per l'EI, va explicar que "ja ningú entra a les sales del museu, excepte delegacions governamentals i visitants internacionals".

L'EI volia convertir en presons les sales arqueològiques, després d'ocupar la ciutat. No obstant, "va canviar d'opinió i va decidir explorar els vestigis, i comprovar l'autenticitat de les pedres", va afegir. "L'EI va saquejar totes les relíquies originals, va destruir completament les escultures i les grans estàtues amb explosius", va relatar.

Va explicar que el grup radical també va excavar amb buldòzers els turons arqueològics, ja que creia que hi podia trobar peces i joies, encara que no hi va trobar res. Al-Iaburi va lamentar que al recuperar la seva llibertat, va veure que la civilització havia quedat "en mans d'aquesta gentussa".

Notícies relacionades

L'oficina de la Unesco va fer una visita el 14 de desembre passat amb el fi d'avaluar la zona arqueològica de Nimrud, després de la seva devastació. El comunicat de la Unesco va informar que l'objectiu de la missió és preservar l'estat actual de la ciutat, especialment, després de la seva pràctica destrucció i determinar diverses mesures d'emergència per al seu manteniment.

"És un pas important per al poble iraquià perquè és clau per a la seguretat i l'estabilitat a la zona, igual que per a la història de la humanitat", va afirmar la directora general de la Unesco, Irina Bokova.