L'ONU titlla d'"inapropiat" que dos dels seus observadors ballin amb guerrilleres de les FARC

Un vídeo gravat al campament de la guerrilla la nit de cap d'any ha generat fortes crítiques entre l'oposició al procés de pau que supervisa les Nacions Unides

Observadors de la missió de l’ONU a Colòmbia ballant amb guerrilleres de les FARC en la celebració de l’any nou, al poble de Conejo (La Guajira). 31 de desembre del 2016. / YOUTUBE / NTN24

1
Es llegeix en minuts

La missió de l'ONU a Colòmbia ha titlla d'inapropiat el comportament de dos dels seus observadors al país sud-americà. Tots dos apareixen en un vídeo ballant amb membres de les FARC en un campament de la guerrilla.

En les imatges s'hi identifica els dos funcionaris per l'armilla blau cel de l'ONU que porten. Tots dos ballen amb dues guerrilleres al ritme de música típica de La Guajira, regió caribenya de Colòmbia.

“Aquest comportament és inapropiat i no reflecteix els valors de professionalitat i imparcialitat de la Missió. Els responsables de la Missió a Colòmbia prendran les mesures que corresponguin”, ha informat l'organisme en un comunicat.

Les imatges van ser gravades la nit de cap d'any, en un poble anomenat Conejo (La Guajira), en un campament destinat a guerrillers que s'estan preparant per deixar les armes i reintegrar-se a la vida civil.

REACCIONS

El vídeo ha causat molta polèmica al país, principalment entre els polítics de l'oposició. Alguns han posat en dubte la imparcialitat de l'ONU en el procés de pau.

“És una vergonya el que ha passat. L'ONU ha d'exercir el seu paper amb serietat i no estar participant en gresques nadalenques”, ha dit una diputada del Centre Democràtic, partit fundat per l'expresident i senador Álvaro Uribe, que fa oposició al Govern i és crític amb el procés de pau.

El senador Juan Diego Gómez, del governamental Partit Conservador, ha advertit, per la seva banda, que el Govern ha de posar més atenció a aquesta mena de denúncies perquè generen molta desconfiança

ÚS POLÍTIC

Notícies relacionades

Després de la victòria del ‘no’ en el referèndum celebrat el 02 d'octubre del 2016, el Govern colombià i les FARC van tornar a negociar i van firmar a Bogotà, el 24 de novembre del 2016, un nou acord de pau. El pacte s'està discutint al Congrés.

A Colòmbia la música i el ball formen part de la cultura i de la manera de ser de la gent. A La Guajira, no ballar la nit de cap d'any és com negar-se a fer el brindis d'Any Nou a Espanya. “Tampoc l'oposició ha de dramatitzar les coses. Ballar no està prohibit i hem de celebrar que estiguin ballant i no matant”, ha dit el senador governamental Armando Benedetti.