Almenys 60 morts en un violent motí en una presó del Brasil

L'enfrontament entre dues bandes de narcotraficants provoca una orgia de violència al centre penitenciari

afp jj7i5

afp jj7i5 / MARCIO SILVA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L'any ha començat al Brasil amb una violenta revolta al complex penitenciari Anísio Jobim, a Manaus, la capital de l'estat d'Amazones. El secretari de Seguretat Pública de l'estat, Sergio Fontes, ha parlat d'"almenys" 60 morts derivats d'una disputa entre bandes criminals de la presó Anísio Jobim.

Fontes ha dit que un nombre no confirmat de presos s'han escapat durant els enfrontaments. Deu agents carceraris van ser agafats com a ostatges i després alliberats. A més, 87 reclusos es van fugar de l'Institut Antonio Trindade de Manaus. Vuit han sigut capturats.

Al llarg de 17 hores, entre una tarda dominical que semblava tranquil·la i aquest dilluns al matí, la presó Anísio Jobim va ser el lloc més semblant a l'infern. "Esquarteraments" i "decapitacions" es van convertir en paraules comunes dels telediaris. Cossos sense cap van ser llançats des dels murs de la presó.

Segons Fontes, el diumenge negre és conseqüència de la lluita entre bandes de narcotraficants a la regió amazònica entre la Família del Nord (FDN) i el Primer Comando de la Capital (PCC), amb base a São Paulo. La primera facció és aliada del Comando Vermelho (CV) de Rio de Janeiro.

El secretari de Seguretat Pública ha dit que l'estat no es pot enfrontar sol al poder de les bandes. “Els interessos sempre estan lligats al narcotràfic. Les organitzacions s'alimenten d'aquesta activitat. Lamentablement, en altres estats del Brasil està passant el mateix. Això no és un problema d'Amazones sinó de tota la societat”.

UNA HISTÒRIA DE TRAGÈDIES

Els motins a les presons no són una novetat d'un país on hi ha més de 600.000 reclusos i la població penitenciària va créixer un 74% només entre el 2005 i el 2012. Molts dels centres penitenciaris on compleixen les seves penes són controlats pel PCC, el CV o grups associats.

Notícies relacionades

La història de les presons brasileres dels últims 25 anys és la de les seves massacres. Al complex penitenciari de Pedrinhas van morir 18 persones el 2010. A la Casa de Custodia de Benefica de Rio de Janeiro, les víctimes van arribar a 31 el 2004, mentre que a la presó d'Urso Branco van ser 27 el  2002.

Però res es compara amb el que va passar el 2 d'octubre de 1992 a la penitenciaria de Carandiru de São Paulo quan una rebel·lió va provocar 111 morts. Només nou de les víctimes van ser resultat d'apunyalaments infligits per altres presos. Els altres 101 cossos van portar incrustades les bales de la Policia Militar. El juny del 2001, el coronel Ubiratan Guimarães va ser condemnat a 632 anys de presó per la seva responsabilitat en la violació de drets humans més gran del Brasil modern. El naixement del PCC com a banda criminal és un resultat d'aquest episodi.