Cuba rendeix homenatge a Fidel Castro mirant cap a Trump

L'illa commemora amb una gran parada militar l'aniversari de la Revolució

zentauroepp36745284 hab102  la habana  cuba   02 01 2016   j venes participan en170102162802

zentauroepp36745284 hab102 la habana cuba 02 01 2016 j venes participan en170102162802 / Ernesto Mastrascusa

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / L'HAVANA

Milers de cubans van assistir ahir, a la plaça de la Revolució de l’Havana, a la parada militar i la marxa del «poble combatent» amb motiu del 58è aniversari de la Revolució cubana i dels 60 anys de l’Exèrcit rebel. Una commemoració que busca reivindicar la vigència de la Revolució, que va perdre el seu pare, Fidel Castro, el novembre passat.

    El president Raúl Castro va presidir l’acte, al qual va assistir tot el Govern, representants dels principals organismes del país i de la societat civil, així com del cos diplomàtic. L’únic discurs va anar a càrrec de la diputada Jennifer Bello, presidenta de la Federació d’Estudiants Universitaris (FEU) i membre del Consell d’Estat, en un gest al relleu generacional.

    La jove dirigent va afirmar que Cuba «no cedirà en la defensa dels seus principis revolucionaris i antiimperialistes» i que tampoc oblidarà la seva història i els seus símbols, ni renunciarà als seus «compromisos». Bello també va al·ludir al procés de normalització de relacions entre Cuba i els Estats Units, assegurant que l’illa no deixarà de reclamar l’aixecament de l’embargament ni «deixarà d’exigir el final dels programes subversius i ingerencistes, dirigits a provocar canvis en l’ordre polític, econòmic i social que el nostre poble va escollir sobiranament».

    Aquestes paraules suposen la primera menció oficial des de Cuba en les últimes setmanes al procés de desglaç amb els EUA, la continuïtat del qual està en suspens per l’arribada a la Casa Blanca de Donald Trump, el dia 20 de gener.

Notícies relacionades

    Però la desfilada, que es va dividir en blocs (històric, militar i popular), va tenir un únic protagonista: el desaparegut fa poc Fidel Castro, omnipresent en fotos, cites i consignes, de les quals la més corejada va ser «Jo soc Fidel». «Som Fidel», «Jo em moro com vaig viure» i «Som el poble» van ser altres missatges que es repetien a les pancartes que es veien entre milers de banderes cubanes. També es van veure fotos del Che Guevara i de Camilo Cienfuegos, mentre una pantalla gegant projectava escenes de fa gairebé cinc dècades.

    Entre el públic convidat hi havia el líder de les FARC, Rodrigo Londoño, àlies Timochenko, i la viuda de Fidel Castro, Dalia Soto, del braç d’un dels seus cinc fills.