L'Exèrcit iraquià llança la segona fase de l'ofensiva per conquistar Mossul

Les forces governamentals, recolzades per les milícies xiïtes, volen prendre a l'Estat Islàmic els barris que encara segueixen en el seu poder

Members of Hashid Shaabi or Popular Mobilization Forces (PMF) fire towards Islamic State militant positions in west of Mosul, Iraq, December 28, 2016. REUTERS/Stringer FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Members of Hashid Shaabi or Popular Mobilization Forces (PMF) fire towards Islamic State militant positions in west of Mosul, Iraq, December 28, 2016. REUTERS/Stringer FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. / STRINGER (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Les forces iraquianes van anunciar aquest dijous l'inici d'una segona ofensiva contra el grup terrorista Estat Islàmic (EI), a la ciutat iraquiana de Mossul, nord del país.

El president del Comitè de Seguretat de la província de Nínive, la capital de la qual és Mossul, Mohammad al-Bayati, va confirmar a Efe la represa de les operacions per prendre la ciutat al grup gihadista.

El comandant de les operacions militars a Nínive, el general Naym al-Yaburi, va afirmar que les pròximes hores "auguren una gran victòria" de les forces iraquianes.

L'operació contra l'EI a Nínive es va iniciar el 17 d'octubre, amb una ofensiva liderada per l'Exèrcit iraquià i en què participen les forces kurdes "peixmergues" i diverses milícies.

MAL TEMPS I FORTA RESISTÈNCIA

El mal temps i la resistència de l'EI va obligar a frenar l'ofensiva terrestre, però en les últimes setmanes s'ha anat preparant el terreny per reprendre l'operació.

En el marc dels preparatius, s'han bombardejat tots els ponts que travessaven el riu Tigris, que divideix la ciutat a la seva meitat, en un intent d'aïllar els gihadistes i que aquests no rebin reforços ni llancin contraatacs contra les forces iraquianes.

Després d'avanços i retrocessos, les forces governamentals retenen el control de 46 barris a la meitat oriental de Mossul, tot i que encara li falten diversos districtes per reprendre en aquesta part de l'urbs.

CONQUISTA EL 2014

L'EI va conquistar la ciutat i àmplies parts de la província de Nínive el 2014 i va convertir Mossul en el seu principal feu en territori iraquià.

Notícies relacionades

Des de l'inici de l'ofensiva, 137.000 famílies s'han vist desplaçades per la violència a Nínive, segons va anunciar aquest dimecres el Govern iraquià.

El ministre iraquià de Migracions, Iassem Mohammad al-Yaf, va anunciar que 120.000 desplaçats van ser acollits als campaments estatals a Irbil i Duhok, a la regió autònoma del Kurdistan iraquià, i a les províncies de Saladino i Nínive.