TERROR GLOBAL

L'autor de l'atemptat de Berlín, mort a trets a Milà

El tunisià Amis Amri va travessar Alemanya, França i Itàlia sense ser detingut i va ser abatut per la policia a l'obrir foc al crit d'"Al·là és gran"

A les crítiques pels errors policials s'hi suma una altra polèmica perquè les víctimes de l'atemptat no seran indemnitzades

Mor a trets a Milà el presumpte autor de l’atac contra el mercat de Berlín. / AP / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya respira una mica més alleujada. La caça d’A-mis Amri, presumpte autor de l’atemptat terrorista de Berlín i l’home més buscat d’Europa, va arribar ahir al final. El gihadista tunisià, de 24 anys, va ser abatut durant la matinada per la policia italiana a Milà després que obrís foc al crit d’«Allahu Akbar» (Al·là és gran) contra dos agents que feien un control rutinari. «La democràcia i la humanitat són més fortes que el terrorisme», va remarcar «alleujada» la cancellera alemanya, Angela Merkel.

El ministre italià de l’Interior, Marco Minniti, va confirmar a mig matí que l’abatut era, «sens dubte», Amri, ja que les seves empremtes dactilars coincidien amb les proporcionades per les autoritats alemanyes que es van trobar a la porta del conductor del camió que dilluns passat va envestir el mercat de Nadal de Breitscheidplatz, i va matar 12 persones i en va ferir 48. La policia italiana també es va servir del reconeixement facial per identificar el sospitós.

POLICIA FERIT DE BALA

Segons els mitjans milanesos, Amri va ser abatut ahir a les tres de la matinada després d’intentar esquivar un control rutinari de la policia a la plaça 1 de Maig, al districte de Sesto San Giovanni, al nord de Milà. Els policies li van demanar que s’identifiqués, però Amri no va obeir, va obrir foc contra els agents, i va ferir-ne un a l’espatlla. La policia va respondre matant el sospitós.

Malgrat el pes que Alemanya s’ha tret de sobre amb la mort d’Amri, Merkel va remarcar que el país es manté en un nivell d’alerta terrorista «alt» i que no hi haurà descans «fins a arribar al fons de la investigació».

A la butxaca del principal sospitós de l’atemptat de Berlín s’hi van trobar bitllets de tren que han permès a la policia reconstruir part de la seva escapada. Amri va estar a la localitat francesa de Chambéry, des d’on va viatjar fins a Torí. D’allà es va dirigir a l’estació central de trens de Milà, on es va trobar amb els agents que van posar fi a una persecució que va durar quatre dies. ¿Com va poder l’home més buscat del continent travessar Alemanya, França i Itàlia sense ser detingut abans? Aquesta és una altra de les incògnites que les autoritats policials, molt qüestionades, hauran d’aclarir. A més, segons va informar l’agència de notícies alemanya DPA, la policia marroquina havia alertat el mes de setembre passat els seus col·legues alemanys de la perillositat del tunisià.

La premsa italiana apunta que Amri va arribar a Milà buscant un lloc on amagar-se i s’especula sobre la possibilitat que tingués contacte amb una xarxa gihadista del país. Va ser precisament a Itàlia on va arribar quan va emigrar l’any 2011, i on es va radicalitzar durant una estada a la presó.

‘MÀRTIR’ DEL GIHADISME

Notícies relacionades

L’atemptat de Berlín torna a reflectir patrons que ja s’han repetit en altres casos: un subjecte radicalitzat pel gihadisme, amb antecedents penals per petits delictes i seguit per la policia; errors que eviten la seva detenció; fugida, caça i mort en un tiroteig posterior. La fiscalia alemanya encara no ha confirmat oficialment que Amri sigui l’autor material del pitjor atemptat terrorista que ha viscut la capital alemanya. La reivindicació del grup autodenominat Estat Islàmic tampoc ha sigut contrastada. Tot i així, els radicals van tornar a la càrrega i van difondre, a través de la seva agència propagandística Amaq, un vídeo gravat a Berlín pel mateix Amri en què jurava lleialtat al líder gihadista Abu Bakr al-Baghdadi i assegurava que volia morir com un màrtir.

Per si la polèmica amb els errors policials no fos suficient, les víctimes de l’atemptat perpetrat a Berlín no tindran dret a cobrar una indemnització. Segons ha apuntat el setmanari Der Spiegel, la legislació vigent puntualitza que aquest pagament no es preveu en casos en què l’incident sigui comès per un camió, un buit que el representant de les víctimes de la capital no ha trigat a qualificar d’«absurd». Només els familiars del conductor del camió, presumptament assassinat per Amri d’un tret, rebran una compensació de l’Estat.