Testimonis de l'atropellament en un mercat de Berlín: "No ha parat, ha continuat"

Les autoritats criden a la calma i demanen que no es difonguin rumors ni vídeos

lpedragosa36670371 berlin161219205715

lpedragosa36670371 berlin161219205715 / FABRIZIO BENSCH

3
Es llegeix en minuts

Calma. Aquesta era ahir a la nit la crida més repetida per la policia de Berlín, que va demanar a través de la xarxes socials als habitants de la capital alemanya que es quedessin a casa i evitessin difondre rumors i vídeos del mercat de Nadal atacat, per protegir les víctimes i les seves famílies. Específicament, la policia va demanar als ciutadans que no s’acostessin a la zona on va tenir lloc l’atropellament, a la cèntrica Breitscheidplatz, tot i que va descartar que hi hagués noves amenaces per a la ciutadania.

Un fort dispositiu policial mantenia acordonat ahir a la nit, hores després, el mercat on es va estavellar el camió, en ple centre berlinès, a dos passos de l’Església Memorial, en ruïnes, i una de les principals atraccions de la ciutat, i de l’avinguda Kurfurstendamm, la més comercial de la part occidental de Berlín. L’ambient era molt tens al lloc, entre un constant anar i venir de sirenes, de vehicles de la Creu Roja, ambulàncies i bombers. 

Alguns testimonis donaven la seva versió dels fets. Una turista va dir a l’agència France Presse que desconeixia si el xòfer «anava ebri» o s’havia llançat contra la multitud a propòsit. «Però no es va parar, va continuar», va explicar. Un ciutadà britànic, Mike Fox, va explicar a Associated Press com el camió va passar a només tres metres d’ell abans d’estampar-se contra les parades del mercat. «Definitivament, ha sigut deliberat», va explicar. Segons va afegir, ell va ajudar diverses persones amb les extremitats trencades i en va veure altres d’atrapades sota les paradetes de fusta.

Una situació dramàtica

Jan Hollitzer, subdirector del diari 'Berliner Morgenpost', va explicar a la CNN: «He sentit un gran soroll. He arribat fins al mercat i he vist el caos, molta gent ferida. Ha sigut realment traumàtic». Al mateix lloc dels fets, l’alcalde berlinès, Michael Müller, va assegurar en declaracions als mitjans que la situació era «dramàtica». La policia mirava de facilitar la trobada entre familiars.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, es va declarar «en dol». El president francès, François Hollande, va assenyalar per la seva part que els francesos «comparteixen el dolor» dels alemanys «davant d’aquesta tragèdia que afectat tot Europa». La torre Eiffel es va il·luminar ahir a la nit amb els colors de la bandera alemanya.

A Espanya, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va escriure en un tuit: «Una altra tragèdia difícil d’entendre que ens commou. Des del Govern d’Espanya enviem tot el nostre afecte a les víctimes de Berlín».

El lloc de l’atropellament massiu a Berlín és un punt neuràlgic dels berlinesos i dels turistes en aquestes dates. Allà es congreguen aquests dies moltíssimes famílies per comprar menjar i regals nadalencs. A Alemanya i també en molts altres països del centre d’Europa, les visites als mercats de carrer és una de les tradicions més arrelades. Des de fa anys, aquestes fires estan en el punt de mira dels grups gihadistes.

Notícies relacionades

 Després dels esdeveniments de Berlín, el Ministeri de l’Interior francès va anunciar el reforçament de la seguretat als mercats de Nadal de tot el país. El mes de novembre passat, els serveis secrets de la policia francesa van detenir set presumptes gihadistes a Estrasburg i Marsella, en operacions que suposadament van permetre avortar un atemptat que ja estava en una fase molt avançada de preparació.

A Estrasburg, el mercat de Nadal és el més famós de tot França i ja va ser objecte d’una temptativa d’atac terrorista l’any 2000.