Lagarde, declarada culpable de negligència per la indemnització a Tapie

El tribunal deixa, malgrat tot, sense condemna la directora de l'FMI

  / AFP / MARTIN BUREAU

 
lainz36668343 pet01 par s  francia   19 12 2016   fotograf a de archivo fe161219155838

/

3
Es llegeix en minuts
IRENE CASADO SÁNCHEZ / PARÍS

La directora general del Fons Monetari Internacional (FMI) i exministra de Finances de França durant el mandat de Nicolas Sarkozy, Christine Lagarde, va ser declarada ahir culpable de «negligència» pel Tribunal de Justícia de la República pel seu paper en el 'cas Tapie'. No obstant, tenint en compte les circumstàncies de la «crisi financera internacional» del 2007 i el 2008, el tribunal va decidir que Lagarde no complirà cap condemna, i els seus antecedents penals seguiran impol·luts. Davant d’aquesta decisió, l’FMI es reunirà «ben aviat per analitzar els esdeveniments més recents», en definitiva, per debatre el futur de Lagarde al capdavant de la institució.

Malgrat la importància de la decisió, ja que Lagarde no només s’enfrontava a una possible pena d’un any de presó i a una multa de 15.000 euros sinó també al desprestigi de la seva imatge i de la seva carrera política, l’actual directora de l’FMI no va comparèixer ahir davant el tribunal. Segons el seu advocat, l’exministra és a Washington per «raons professionals» des de dissabte.

PROCÉS D’ARBITRATGE

Si bé el Tribunal de Justícia de la República, organisme creat per jutjar les infraccions comeses pels membres del Govern en l’exercici de les seves funcions, va decidir exonerar Lagarde de tota pena, la seva reputació i el seu futur polític pengen ara d’un fil. Qui va ser ministra d’Economia, Finances, Indústria i Ocupació sota la presidència de Nicolas Sarkozy (entre el 2007 i el 2011) va ser jutjada per «malversació de fons públics comesos per un tercer, com a conseqüència d’una negligència» per part d’una persona amb autoritat pública. El 2007, després d’assumir la cartera d’Economia, Lagarde va autoritzar un procés d’arbitratge per liquidar el contenciós de l’empresari Bernard Tapie amb el banc semipúblic Crédit Lyonnais per la venda d’Adidas. Un arbitratge que va acabar passant factura a les arques de l’Estat: Tapie, que havia recolzat la campanya presidencial de Sarkozy, va rebre més de 400 milions per les presumptes plusvàlues perdudes en la venda d’Adidas el 1993.

La sentència absol Lagarde de negligència per haver donat llum verda a l’arbitratge, considerant que el litigi entre l’empresari i el Crédit Lyonnais estava costant massa car a l’Estat. No obstant, el tribunal estima que l’exministra és culpable de negligència per haver rebutjat de forma precipitada presentar un recurs contra el resultat d’aquest arbitratge. Segons la resolució, Lagarde «es va implicar personalment en la decisió de no recórrer contra l’arbitratge». Un fet insòlit tenint en compte el cost que va suposar als fons públics la resolució del plet entre l’empresari i el banc: Tapie va rebre 403 milions d’euros, 45 d’aquests lliures d’impostos per un presumpte dany moral. Una xifra que el tribunal considera «exorbitant», «una solució nefasta» per a l’Estat.

SUPORT DEL GOVERN FRANCÈS

Notícies relacionades

Abans que el tribunal es pronunciés, Lagarde havia assumit les seves decisions, havia assegurat que va actuar «amb l’únic objectiu de defensar l’interès general» i havia sostingut que llavors desconeixia les relacions d’amistat i els interessos que unien els principals actors de l’escàndol. No obstant, aquest al·legat no ha convençut el tribunal (constituït per 12 parlamentaris i 3 jutges).

Després de fer-se pública la decisió, ni l’FMI ni Lagarde s’han pronunciat sobre el futur de l’exministra al capdavant de la institució, els últims màxims responsables de la qual han acumulat conflictes amb la justícia. Per la seva part, el Govern francès, a través d’un comunicat del ministre d’Economia i Finances, Michel Sapin, es va afanyar a mostrar el seu suport i la seva «confiança» a qui «exerceix el seu mandat a l’FMI amb èxit», recolzant així «la seva capacitat per exercir les seves responsabilitats».