Santos, després de rebre el Nobel de la pau: "La guerra s'ha acabat"

Al president colombià li han entregat un diploma, una medalla d'or i un xec de vuit milions de corones sueques

Moment de l’entrega del Nobel de la pau a Santos. / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha rebut aquest migdia el premi Nobel de la pau pel seu paper en l'acord de pau amb les FARC que ha permès posar fi a més de 52 anys de conflicte armat.

En un acte celebrat a l'Ajuntament d'Oslo, a Santos li han entregat la medalla d'or del Nobel, un diploma i un xec per valor de vuit milions de corones sueques (824.000 euros).

Després de rebre el premi, Santos ha assegurat que "fa només sis anys no ens podíem imaginar el final d'una guerra que havíem patit per mig segle. La pau semblava un somni impossible". El president ha afegit: "Avui, amb tota humilitat, puc dir que el poble de Colòmbia està fent possible l'impossible. La guerra que ha causat tant patiment a la nostra població s'ha acabat".

Unes hores abans de l'entrega, en el tradicional acte organitzat per Save The Children, Santos va contestar a una sèrie de preguntes que li han enviat nens de tot Noruega. En aquest acte, el president colombià va assegurar que els nens són l'objectiu principal del procés de pau al seu país i va fer una crida a aprendre de la seva capacitat de superació i reconciliació per construir una pau duradora.

CRÉIXER EN UN PAÍS MILLOR

Notícies relacionades

"Els hem de permetre créixer en un nou país amb oportunitats, amb pau", va afirmar en presència dels prínceps hereus Haakon i Mette-Marit i altres autoritats.

El mandatari colombià va assenyalar que els nens han sigut unes de les principals víctimes del conflicte a Colòmbia i per evitar que s'exerceixi la violència en el futur cal un procés intern "als nostres cors i als nostres caps" que ha de començar a partir de l'educació. "Per fer una pau duradora necessites sembrar bones llavors, ensenyar com viure en pau, com reconciliar-se. I això demana temps", va admetre Santos.