CERIMÒNIA DES D'OSLO

L'entrega dels premis Nobel, en directe

Santos rep el guardó pels seus esforços per aconseguir la pau a Colòmbia i Patti Smith recull el de Literatura en nom de l'absent Bob Dylan

patti-afp-soren-andersson

patti-afp-soren-andersson / SOREN ANDERSSON (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, rep avui a l'ajuntament d'Oslo el premi Nobel de la pau a partir de les 13.00 hora local (12.00 gmt), pels seus esforços per acabar amb el conflicte armat al seu país. Amb la cerimònia d'entrega del guardó culmina un procés iniciat de forma pública l'octubre del 2012 amb la constitució de la taula de diàleg amb la guerrilla de les FARC a Hurdal, al nord d'Oslo, i que es va traslladar després a l'Havana, on les parts van negociar durant gairebé quatre anys.

Amb Santos hi haurà a la cerimònia, presidida per la família reial noruega, una comitiva de 30 convidats, entre ells set víctimes del conflicte armat, com l'excandidata presidencial Ingrid Betancourt, segrestada per les FARC més de sis anys. No hi haurà cap representant de la guerrilla perquè la seva situació jurídica a Colòmbia no s'ha solucionat, va explicar Santos aquest divendres en roda de premsa, i va sostenir que hi seran "en cor i en ànima".

El segon colombià que guanya el Nobel -Gabriel García Márquez va aconseguir el de literatura el 1982- rebrà un diploma, una medalla i 8 milions de corones sueques (881.000 dòlars), que donarà a les víctimes del conflicte.

BOB DYLAN, ABSENT

Unes hores després, a partir de les 16.30 hora local (15.30 GMT), el rei Carles Gustau de Suècia entregarà la medalla, el diploma i el certificat monetari de vuit milions de corones sueques (865.000 dòlars), que acredita els nous nobel de medicina, física, química i economia, però no podrà fer-ho en el cas del de literatura ja que Bob Dylan té altres compromisos que fan "impossible" la seva presència a la cerimònia. La cantant nord-americana Patti Smith recollirà el premi en nom del cantautor de Minnesota. Durant la cerimònia sonarà la veu de la cantant, que interpretarà el tema del nou nobel de literatura 'A hard rain's a-gonna fall'.

Notícies relacionades

Els guardons més reconeguts del món premien aquest any en física els descobriments sobre la matèria exòtica del món quàntic; en química, la creació de màquines moleculars a escala nanomètrica; en medicina, els mecanismes de l'autofàgia cel·lular, i en economia, la Teoria dels Contractes.

CERIMÒNIA EL 10 DE DESEMBRE

L'entrega dels guardons se celebra sempre el 10 de desembre, dia en què Alfred Nobel va morir a Sanremo (Itàlia). El de la pau és l'únic d'aquests guardons que ni s'atorga ni s'entrega a Estocolm, a diferència dels altres cinc guardons, sinó a Oslo, per desig exprés d'Alfred Nobel, ja que en la seva època Noruega formava part del Regne de Suècia.