incertesa a itàlia

El president italià busca una sortida a la crisi després de la dimissió de Renzi

Berlusconi ofereix un Govern de gran coalició al Partit Democràtic

 

  / AFP / TIZIANA FABI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

L'heterogènia coalició de partits que amb el 59,1% dels vots ha tombat en un referèndum popular les reformes constitucionals de Matteo Renzi, que ha dimitit, brinda per la victòria, encara que cada vencedor proposa ara la seva pròpia recepta per sortir de la crisi.

Tots els analistes italians subratllen aquest dilluns que els sis milions de vots de diferència entre el 'no' (19.419.507) i el 'sí' (13.432.208) s'han unit només en nom de la desesperança, desil·lusió i por a l'exclusió per l'actual situació econòmica i social, però que “políticament són incompatibles”. Alguns veuen en el resultat el mateix fenomen antisistema que es va produir al Regne Unit amb el 'brexit' i als EUA amb la victòria de Donald Trump. “Han perdut el referèndum les elits del país”, ha comentat Matteo Salvini, líder de la Lliga Nord.

La paraula per sortir de la crisi està en mans del president de la República, Sergio Mattarella, que té una complexa papereta per resoldre, a causa de la situació interna i també dels reflexos econòmics i europeus de la crisi italiana. A més dels Pressupostos del 2017 encara per aprovar, entre 8 i 10 bancs del país es troben a punt de fer fallida sota pena d'arrossegar la UE a una crisi sistèmica. Contràriament als temors de la vigília, aquest dilluns les borses mantenen una certa serenitat, probablement provocada per la determinació de la BCE de comprar deute italià per impedir l'especulació nacional i internacional.

Majoria parlamentària relativa

El segon protagonista per resoldre la papereta de la crisi serà el progressista Partit Demòcrata (PD) de Renzi, que té majoria relativa al Parlament. Una minoria de la formació –els líders més veterans entre ells—havien propiciat la campanya per al 'no' i han vençut. La direcció del partit es reuneix dimarts per analitzar el vot i es dóna com a possible que en aquella circumstància Renzi pugui presentar també la seva dimissió com a secretari del partit. Potser per estar lliure i poder presentar-se com a candidat a les futures eleccions.

D'acord amb la Constitució, Renzi presenta aquesta tarda la dimissió i Mattarella haurà de consultar després tots els partits. Si la renúncia del primer ministre és irreversible, el president haurà de demanar al PD la indicació d'un altre nom i aquí comença la complexitat de trencaclosques.

Notícies relacionades

Salvini, líder de la xenòfoba Lliga del Nord i aliat del francès Front Nacional, ja s'ha proposat aquest dilluns com a cap del pròxim Executiu. “Som una alternativa seriosa”, ha dit. Els líders del Moviment 5 Estrelles, liderat per Beppe Grillo, han informat també que estan elaborant el seu programa i “equip per governar Itàlia”.  Per la seva part, Silvio Berlusconi sembla haver políticament ressuscitat després del vot i ha ofert al PD un govern de  "gran coalició”, encara que admet que el PD té el "dret-deure"de formar una nova majoria i un gabinet sense Renzi. Els candidats més cotitzats són en aquestes hores el ministre d'Economia, Pier Carlo Padoan, que oferiria més garanties a la UE i  Pietro Grasso, president del Senat, que constituiria un altre tipus de garantia per ser una “solució institucional”.

D'acord amb les previsions dels analistes italians, el nou Govern hauria de formar-se sobre la base de pocs objectius concrets per tornar a unes eleccions generals el 2017, un any abans del terme natural de la legislatura. Entre els objectius, figura en primer lloc l'aprovació d'una nova llei electoral L'anterior llei va ser suspesa pel Constitucional i l'actual ha de ser reformada ja que estava prevista amb la supressió del Senat en el supòsit d'una victòria del sí.