Tragèdia aèria a Colòmbia

Multitudinari homenatge als 71 morts del Chapecoense

De blanc, en silenci, amb espelmes i flors, milers de persones recorden les víctimes a l'estadi d'Atlètic Medellín

MED19. MEDELLÍN (COLOMBIA), 30/11/2016.- Asistentes rinden homenaje al equipo de fútbol Chapecoense hoy, miércoles 30 de noviembre de 2016, en Medellín (Colombia). Miles de personas abarrotaron esta noche el estadio Atanasio Girardot de Medellín para rendir un homenaje póstumo al equipo de fútbol brasileño Chapecoense, la mayoría de cuya plantilla pereció en el accidente aéreo del pasado lunes cuando se dirigían a esta ciudad del noroeste de Colombia. EFE/LUIS EDUARDO NORIEGA A. / LUIS EDUARDO NORIEGA A. (EFE)

MED19. MEDELLÍN (COLOMBIA), 30/11/2016.- Asistentes rinden homenaje al equipo de fútbol Chapecoense hoy, miércoles 30 de noviembre de 2016, en Medellín (Colombia). Miles de personas abarrotaron esta noche el estadio Atanasio Girardot de Medellín para rendir un homenaje póstumo al equipo de fútbol brasileño Chapecoense, la mayoría de cuya plantilla pereció en el accidente aéreo del pasado lunes cuando se dirigían a esta ciudad del noroeste de Colombia. EFE/LUIS EDUARDO NORIEGA A.
Homenatge de l’Atlético de Medellín als jugadors del Chapecoense.
MED19. MEDELLÍN (COLOMBIA), 30/11/2016.- Un hombre enciende unas velas frente a fotos de los jugadores del equipo de fútbol Chapecoense durante un homenaje al equipo hoy, miércoles 30 de noviembre de 2016, en Medellín (Colombia) a las afueras del estadio Atanasio Girardot. Miles de personas abarrotaron esta noche el estadio Atanasio Girardot de Medellín para rendir un homenaje póstumo al equipo de fútbol brasileño Chapecoense, la mayoría de cuya plantilla pereció en el accidente aéreo del pasado lunes cuando se dirigían a esta ciudad del noroeste de Colombia EFE/LUIS EDUARDO NORIEGA A.

/

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

La nit s'insinuava amb tot el seu dolor a Medellín quan l'estadi Atanasio Girardot va reunir una multitud per retre homenatge a les víctimes de la tragèdia aèria que endola Colòmbia i la regió. A les 18.45 hores s'hauria d'haver disputat la Copa Sud-americana entre l'Atlético Nacional i el Chapecoense, del Brasil. Però la mà procaç del destí va escriure un altre final: l'avió RJ100 de la companyia veneçolana LaMia en què viatjava el modest equip catarinenc es va estavellar poc abans d'aterrar. Només li faltaven cinc minuts per fer-ho. Es va quedar sense combustible, com es va poder sentir en la comunicació desesperada del comandant de l'aeronau. "Jesús", va ser l'última i persignada paraula que li van dir des de la torre de control al pilot que intentava evitar la caiguda fatal de l'avió LaMia 933 que va portar a la mort 71 persones. "Senyoreta està en fallada total, fallada elèctrica total, sense combustible", va dir desesperat el capità Miguel Quiroga. La veu es va perdre i va succeir la tragèdia.

Una tragèdia que va reunir a l'estadi de l'Atlético els habitants de Medellín. Gairebé tots hi van anar vestits de blanc, sense banderes ni samarretes de l'equip de la ciutat, amb espelmes i flors a les mans. "El futbol no té fronteres, força seguidors, famílies i poble chapecoense", "Som tots Chapecoense", "Estem amb vostès", es podia llegir en un dels cartells exhibits a les tribunes. "'Vamos, vamos Chapeee", es va cantar, com si els brasilers haguessin sigut els locals.

A l'hora en què estava planejada l'entrada dels dos conjunts, milers d'espelmes i telèfons mòbils es van encendre com cuques de llum dolgudes. Després hi va haver el minut de silenci per honrar la memòria de les víctimes. Els jugadors de l'Atlético Nacional es van fer presents a la gespa vestits de negre. Cada un portava un ram de flors. El director tècnic de l'equip, Reinaldo Rueda, va reconèixer la impossibilitat: res del que es pogués dir ompliria el buit provocat pel desastre. Però així i tot va voler deixar el seu testimoni, i referint-se als integrants del Chapecoense, va expressar: "Sempre estaran en els nostres records i els nostres cors".

LLUM EN LA FOSCOR

Notícies relacionades

Els helicòpters que van participar de les tasques de rescat a Cerro Gordo van sobrevolar l'estadi. "Moltes gràcies Colòmbia, moltes gràcies Medellín, moltes gràcies Atlético Nacional, moltes gràcies a tota la gent que està aquí", va respondre el canceller brasiler, José Serra, present en la cerimònia. "En aquests moments de gran tristesa, per a les famílies, per a nosaltres, per a tots, les expressions de solidaritat que trobem aquí, com la de vostès, dels seguidors i els ciutadans, ens ofereixen un grau de consol immens, una llum en la foscor, quan tots estem intentant comprendre l'incomprensible", va assegurar, entre llàgrimes. "Els brasilers no oblidarem mai la forma com els colombians van sentir com a seu el terrible desastre", va afegir.

L'alcalde de Medellín, Federico Gutiérrez, va destacar la reacció dels "paisas", en sintonia amb els homenatges a Chapecó, on els futbolistes que no van pujar a l'avió van plorar els seus companys. Va dir que la ciutat antioquena, commocionada, va expressar immediatament la seva solidaritat amb els familiars de les víctimes. "El pitjor que li pot passar a qualsevol societat és ser indiferents, nosaltres no ho som, ni amb el dolor propi i encara menys amb el dels altres. Nosaltres hem patit molt i per això entenem la importància de la solidaritat. Mai hem sigut indiferents i ho hem demostrat dia a dia. Tenim el cor arrugat però aquest és una mica del carinyo que volem que arribi al poble del Brasil".