Terratrèmol pel recompte de vots als EUA

Trump es llança contra la candidata verda i l'equip de Clinton per requerir el nou recompte en estats clau

L'Administració d'Obama insisteix que els resultats són el reflex de la voluntat del poble

icoy36427777 clinton161127195656

icoy36427777 clinton161127195656 / JIM YOUNG

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Com tot terratrèmol, el sisme polític que ha representat l'elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units arriba amb rèpliques. Torna a estar a la picota el complex sistema del col·legi electoral, que hauria de convertir el magnat immobiliari en president electe malgrat que Hillary Clinton hagi aconseguit a les urnes més de dos milions de vots més que ell. Però abans fins i tot que aquests electors es reuneixin el 19 de desembre, la iniciativa posada en marxa per la candidata del Partit Verd perquè es recomptin els vots a Wisconsin, a la qual s'ha sumat l'equip de Clinton i a la qual poden seguir esforços idèntics a Michigan i Pennsilvània, ha provocat noves turbulències en un cicle electoral que des de fa molt ha estat marcat per les ombres d'ingerència de Rússia a través d'atacs informàtics.

Han sigut precisament les pors a la vulnerabilitat dels sistemes informatitzats de vot i alertes sobre potencials irregularitats llançades per experts en ciberseguretat i dret electoral el que ha alimentat un clam per una auditoria dels resultats. Jill Stein, la candidata verda, va ser la primera de recollir aquest sentiment i va posar en marxa una campanya per costejar el recompte, que en cada estat només pot sol·licitar algú que estigués a les paperetes, que és també qui ha de pagar-lo.

El divendres, a punt que es tanqués el termini, Stein va presentar la documentació per iniciar el procés a Wisconsin, i aquesta setmana pretén fer el mateix a Pennsilvània i Michigan. La candidata verda, que ha calculat que el procés costarà set milions de dòlars, ja n'ha recaptat més de sis, més del que mai ha reunit cap tercer partit als EUA.

OBAMA CONFIA EN ELS RESULTATS

Amb la iniciativa ja en marxa, i malgrat que l'Administració de Barack Obama insistia divendres en què "les eleccions van ser lliures i justes des d'una perspectiva de ciberseguretat” i “els resultats reflecteixen ajustadament la voluntat del poble nord-americà”, la campanya de Clinton va anunciar dissabte que se sumarà a l'esforç tant a Wisconsin com en els altres dos estats.

Ho va fer en un post a Medium Marc Elias, el principal assessor legal de la campanya de la demòcrata. Al text Elias va explicar que havien decidit no demanar el recompte després de no trobar a les seves pròpies investigacions “cap prova processable de pirateig informàtic o intents externs d'alterar la tecnologia de vot”, però va parlar d'una "obligació" cap als 64 milions de votants de Clinton d'assegurar-se que els resultats reportats són els reals.

Notícies relacionades

Tant la iniciativa de Stein com la de Clinton han provocat la fúria de Trump. Dissabte, a Twitter, el president electe va acusar la candidata verda d'estar realitzant “una estafa per omplir les seves arques” i va qüestionar els demòcrates per sumar-s'hi.

I temprano el diumenge va usar també la xarxa social per recordar les crítiques que Clinton le va fer en un debat quan fue ell qui va suggerir que no acceptaria els resultats. Entre la seva riuada de tuits, Trump va recuperar una frase que Clinton va dir en el discurs en que va assumir la seva derrota. “Trump serà el nostre president. Le devem una ment oberta i la oportunitat de liderar”.

Escasses possibilitats de canvi

Aquests marges, sent estrets, són més grans del que mai ha superat un recompte, un fet que admet la campanya de Clinton. I a més res assegura que els resultats canviïn. Encara que experts informàtics han apuntat a sospitoses discrepàncies de vot en comtats que sols tenen vot informàtic que no deixa rastre en paper, altres analistes de dades asseguren que les aparents irregularitats es dissipen quan es consideren factors com la raça o el nivell educatiu dels votants, amb els quals els resultats en aquests comtats s'ajusten a altres no qüestionats de Trump.