LES PORTADES DE LA PREMSA

Fidel envaeix els quioscos

Els judicis sobre el líder de la Revolució cubana són tan dispars com les respectives línies editorials

"Mor el tirà de Cuba", titula a la portada el diari 'Abc'; "Història negra del mite vermell", escriu 'La Razón'

portadaara2711-1

portadaara2711-1

3
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

La cara de Fidel Castro omple aquest diumenge de manera monogràfica, totalitària, les portades dels principals diaris de Madrid i Barcelona. La majoria d'elles, uniformades amb el verd oliva del comandant. En coherència amb les seves corresponents línies editorials, cada publicació jutja aquesta figura política del segle XX amb qualificatius més o menys contundents. Si el comandant va ser sempre polèmic al llarg de la seva llarga vida, no podia resultar indiferent a l'acabar els seus dies.

"Mor el tirà de Cuba" és el titular menys amable; correspon al diari 'Abc'. 'La Razón' intenta no quedar-se enrere i escriu en cos de lletra notable: "Història negra del mite vermell". Per justificar la seva andanada, el diari que dirigeix Francisco Marhuenda recorda "l'herència" de la icona revolucionària: "7.365 assassinats, 20.000 presos polítics i 2.500.000 exiliats".

UN DICTADOR CARISMÀTIC

'La Vanguardia' afirma al seu editorial: "No és probable que la mort del mite Castro engrandeixi la seva figura, com passa en molts casos. Més aviat sembla que la revisió històrica de la seva figura posarà Fidel al seu lloc: el d'un dictador carismàtic".

'El Mundo' també va al gra. A l'editorial opina que s'ha mort "el revolucionari que va perpetuar la tirania més icònica del segle XX". Denuncia que Castro "va prometre democràcia el 1959 i aviat va instaurar una dictadura comunista". I acaba fent vots perquè el desglaç amb els EUA representi "l'inici d'una ràpida transició cap a la democràcia" a l'illa caribenya.

UNES SIAMESES INSEPARABLES

La directora del diari 'Ara', Esther Vera, es fixa en el seu article dominical, sota el títol 'Històries de l'Havana', en les vides d'alguns dissidents cubans que ha conegut. I assenyala: "Cuba és la gent de fora i la de dins. Els que han resistit a l'illa i els molts que han marxat. Com unes siameses que moren si són separades".

Lluís Martínez, director adjunt d''El Punt Avui', assaja una prospectiva. Al seu parer, el poble cubà afronta en l'actualitat dos problemes: el polític i l'econòmic. "Si el règim desitja perviure, mirarà d'aconseguir que la renda per càpita augmenti com més aviat millor. ¿Això implicarà al final la democratització del règim? No necessàriament si ens fixem en l'exemple de la Xina. Però en tot cas, un bon nivell econòmic garanteix que aquest canvi, si es fa, sigui pacífic". I això no és poc.

'El País' indica al seu editorial que la mort de Castro hauria d'oferir una oportunitat per a un nou començament a Cuba, "la possibilitat de posar el rellotge a l'hora amb el segle XXI i permetre que els cubans puguin transitar de manera ràpida i pacífica cap a una democràcia representativa i una economia oberta".

El diari del grup Prisa també es preocupa per les relacions diplomàtiques amb Espanya amb Cuba. "Per l'obstinació del Govern de José María Aznar a congraciar-se amb els EUA a costa d'una política d'innecessària duresa amb Cuba", Espanya, segons 'El País', ha quedat descol·locada i sense capacitat d'influència, i ha sigut avançada per altres socis europeus. "Ara té una oportunitat d'acompanyar i recolzar un procés d'apertura que, a més d'inevitable, ha de ser pactat i incloent", diu el diari.

TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Desapareix un dels grans protagonistes del segle XX. Mor Fidel Castro, símbol del somni revolucionari"

EL MUNDO

"Castro mor, el castrisme continua"; "Icona i dictador"; "L'últim SMS de Rita Barberá".

ABC

"Mor el tirà de Cuba. Fidel Castro va morir ahir als 90 anys a l'Havana després de més de mig segle d'opressió al seu poble".

LA RAZÓN

"Fidel. Història negra del mite vermell".

LA VANGUARDIA

"Castro, fulgor i mort d'una revolució"; "L'expresident cubà va morir ahir, 57 anys després de la revolució que va impulsar"; "Europa reacciona dividida, Trump el titlla de 'brutal dictador', i Putin, d''amic fidel"; "El rei Felip assenyala la figura històrica de Fidel, i Rajoy advoca per reforçar els llaços amb Cuba".

ARA

"Fidel Castro: la història l'absoldrà?"; "Què mengem els catalans".

EL PUNT AVUI

"Cuba sense Fidel"; "El PDECat impulsa una fundació a instàncies de Mas".

EL PERIÓDICO

"Fidel és Història. El comandant de la Revolució cubana i icona del segle XX mor als 90 anys"; "Trump: 'Era un brutal dictador'"; "El controvertit gran histrió"; "El final de la 'doctrina Aznar".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Mor l'última icona de la revolució"; "Fidel Castro, mite de l'esquerra del segle XX que va convertir el règim cubà en una dictadura, mor als 90 anys"; "La jura d'Urkullu escenifica la nova sintonia amb Moncloa".