JORNADA DECISIVA

Obren les meses electorals a França per elegir el candidat presidencial del centre-dreta

S'espera una participació similar a la de la primera ronda, en què van votar quatre milions de francesos

Obren les meses electorals a França per elegir el candidat presidencial del centre-dreta

IAN LANGSDON (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Les meses electorals de la segona ronda de les primàries del centre-dreta a França per elegir el candidat per a les presidencials de l'any que ve han obert a França a les 8.00 hora local (7.00 GMT). Els electors francesos han d'elegir entre els ex primers ministres François Fillon i Alain Juppé, a qui se li atribueixen menys possibilitats.

En total, 10.228 centres de vot s'han obert a França continental i Còrsega fins a les 19.00 hores, i els organitzadors compten a tenir els primers resultats provisionals, gestionats per una autoritat independent, dues hores després del tancament.

En la primera ronda van anar a votar 4,27 milions de francesos, mentre que per a aquesta segona volta és difícil calcular la participació, ja que tots els que tenen més de 18 anys hi poden votar a condició de pagar dos euros i firmar una carta d'adhesió als valors de la dreta i del centre.

Notícies relacionades

L'ex primer ministre francès, François Fillon, surt com a gran favorit per convertir-se en el candidat de la dreta a les eleccions presidencials. Els sondejos li auguren un 61% de vots en la segona i definitiva volta de les primàries organitzades pel partit Els Republicans, molt al davant del 39% que aconseguiria el seu principal rival i segon classificat en la contesa, Alain Juppé, ex primer ministre de Jacques Chirac i actual alcalde de Bordeus.

Defensor d'una autèntica teràpia de xoc per treure França de la crisi que arrossega des de fa dècades, Fillon ha sigut la gran sorpresa d'uns comicis que han registrat un rècord de participació i als quals s'ha presentat amb un projecte de canvi ‘radical’ ben ancorat en la dreta del tauler polític. El seu diagnòstic és que França “no ha sigut mai tan de dretes com ara”.