Cançons d'amor i odi a Fidel Castro

Pitbull i Silvio Rodríguez, entre molts altres, van posar música a un polític que generava divisió als escenaris

Cançons d'amor i odi a Fidel Castro
Fidel Castro, tota una vida com a icona de la Revolució

/

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fidel Castro no deixava gairebé a ningú indiferent. El 'comandante' generava odi i amor en tots els àmbits. En el musical hi va haver molts artistes que van prendre partit, tant a favor com en contra de l'home que va canviar la història de Cuba per sempre. 

Carlos Puebla va ser el que més va glossar la figura de Castro, amb cançons com 'Y en esto llegó Fidel'. "Aquí pensaban seguir tragando y tragando tierra sin sospechar que en la Sierra se alumbraba el porvenir. Y seguir de modo cruel la costumbre del delito hacer de Cuba un garito... y en eso llegó Fidel", cantava el cantautor cubà. 

Un dels músics més pròxims a Fidel era Silvio Rodríguez. Conscient de l'estreta relació que mantenia el cantautor amb l'expresident cubà, l'expresidenta argentina Cristina Kirchner li va dedicar a Castro pel seu 90 aniversari 'Te doy una canción', una de les seves cançons preferides.

BARALLA DE GALLS DE LA NUEVA TROVA

La figura de Fidel solca moltes de les composicions de Rodríguez, en odes com 'El necio'. "Dicen que me arrastrarán por sobre rocas cuando la revolución se venga abajo, que machacarán mis manos y mi boca, que me arrancarán los ojos y el badajo. Será que la necedad parió conmigo, la necedad de lo que hoy resulta necio: la necedad de asumir al enemigo, la necedad de vivir sin tener precio", canta l'autor d''Ojalá'. La seva defensa del castrisme el va portar a enfrontar-se a Pablo Milanés, un altre símbol del moviment de la Nueva Trova Cubana. "No perdonaré la doble traïció que acaba de fer públicament Silvio Rodríguez a qui havia sigut el seu germà”, va dir Milanés després que aquest el va acusar d'“haver venut l'ànima al diable” per acontentar els anticastristes de Miami amb crítiques al règim.

 

 

"Per culpa seva la meva nació se sent trista”, li canta el raper Maykel Osorbo a 'Por tu señor'. És una de les veus crítiques tant a dins com a fora de l'illa. 

Després que Fidel passés el testimoni al seu germà Raúl, Pitbull va compondre  'Ya se acabó'. "Ahora a empezar de nuevo, ojalá que se caiga el viejo", canta amb ràbia el cantant i productor cubà-americà. "¡Que se calle la boca! ¡Ya se acabó!".

Notícies relacionades

GQ, un altre americà cubà, posava veu a l'anticastrisme de Miami amb 'Un monstruo contra mi isla'. 

La censura va impedir que durant molts anys es poguessin escoltar a l'illa no només grups crítics amb el règim, sinó els que es considerava que podien ser perjudicials per a la població. “Sabem que durant un temps era difícil escoltar la nostra música. Però aquí estem”, va dir en castellà Mick Jagger en l'històric i simbòlic concert dels Rolling Stones el mes de març passat a l'Havana. Música per simbolitzar que, com cantava, els temps estan canviant a Cuba.