Adéu a una figura històrica

Trump qualifica Castro de "brutal dictador" i Obama de "singular figura"

El president que va iniciar el desglaç després de sis dècades envia el seu condol i promet als cubans que EUA serà "amic i soci"

Després d'un primer tuit gens diplomàtic, el republicà emet un comunicat en què no detalla els seus plans de relació amb l'illa

icoy33270470 obama cuba havana161126174756

icoy33270470 obama cuba havana161126174756 / RAMON ESPINOSA

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

El president dels Estats Units, Barack Obama, i l'home que ha de succeir-lo a la Casa Blanca, Donald Trump, han respost a la mort de Fidel Castro amb dues reaccions que, una vegada més, mostren les distàncies polítiques, ideològiques i diplomàtiques que els separen.

El primer a pronunciar-se ha sigut el president electe, que ha tornat a utilitzar Twitter per expressar-se. ¿El seu missatge? “¡Fidel Castro és mort!

Després ha arribat des de l'oficina de premsa de la Casa Blanca un comunicat d'Obama, el mandatari que el desembre del 2015 va decidir començar el desglaç en les relacions amb l'illa, un camí de futur incert amb l'arribada de Trump a la presidència.

“Allarguem una mà d'amistat al poble cubà”, ha declarat Obama. “Sabem que aquest moment omple els cubans, a Cuba i als EUA, de poderoses emocions, recordant les incomptables maneres en què Fidel Castro va alterar el curs de vides individuals, de famílies i de la nació cubana. La història registrarà i jutjarà l'enorme impacte d'aquesta singular figura en la gent i el món que l'envoltava”.

El president també ha recordat en el seu missatge les gairebé sis dècades d'una relació “marcada per desavinences i profunds desacords polítics” i ha subratllat la “dura feina” realitzada durant el seu mandat “per deixar el passat enrere” i “perseguir un futur en què la relació entre els nostres dos països es defineix no per les nostres diferències sinó per les moltes coses que compartim com a veïns i amics, llaços de família, cultura, comerç i humanitat compartida”.

El comunicat es tanca amb el seu condol a la família de Fidel Castro i “pensaments i oracions” per al poble cubà, al qual ha dit “que han de saber que tenen un amic i soci als EUA”.

"BRUTAL DICTADOR"

El comunicat més extens de Trump després del tuit inicial ha arribat poc després. En el text, ha definit Castro com “un brutal dictador que va oprimir el seu propi poble durant gairebé sis dècades” i ha definit el seu llegat com “un d'escamots d'afusellament, robatori, patiment inimaginable, pobresa i la negació de drets humans fonamentals”.

“Encara que Cuba segueix sent una illa totalitària, la meva esperança és que avui marqui un allunyament dels horrors suportats massa temps cap a un futur en què el meravellós poble cubà visqui finalment en la llibertat que de sobres es mereix”.

Notícies relacionades

Sense entrar en detalls sobre els seus plans per a la relació amb Cuba, o sobre l'acostament iniciat per Obama, Trump ha assegurat que la seva Administració “farà tot el que pugui per assegurar que el poble cubà pot finalment començar el seu viatge cap a la prosperitat i la llibertat”.

El president electe ha tancat el seu missatge recordant el suport que va rebre en la seva campanya de molts cubano-nord-americans. Ha destacat en concret l'Associació de Veterans de la Brigada 2506. Aquest és el grup de combatents de l'exili que, entrenats i armats per la CIA, van intentar la fallida invasió de Badia de Cochinos.