Maduro: "A tots els revolucionaris del món ens toca seguir el seu llegat"

Correa i Peña Nieto també mostren el seu dolor per la mort de Fidel Castro

zentauroepp36419090 files  this file handout picture released by the cuban websi161126095531

zentauroepp36419090 files this file handout picture released by the cuban websi161126095531 / ISMAEL FRANCISCO

3
Es llegeix en minuts

Un dels primers dirigents llatinoamericans a reaccionar a la mort de Fidel CastroFidel Castro ha sigut el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, que ha destacat que a tots els revolucionaris del món els "toca seguir amb el seu llegat" i ha afirmat que el líder cubà i l'expresident veneçolà Hugo Chávez "van deixar preparat el camí de l'alliberament dels nostres pobles".

En diversos missatges a la xarxa social Twitter, Maduro ha anunciat que acabava de parlar amb el president cubà, Raúl Castro, per transmetre la "solidaritat i l'amor al poble de Cuba davant la marxa del comandant Fidel Castro".

"A 60 anys de la sortida del 'Granma' de Mèxic se'n va Fidel cap a la immortalitat dels que lluiten tota la vida... Fins a la victòria sempre", ha indicat Maduro.

El cap d'Estat veneçolà ha ressaltat que Fidel i Chávez "van construir" l'Aliança Bolivariana per als Pobles de la nostra Amèrica (ALBA), Petrocaribe i "van deixar preparat el camí de l'alliberament dels nostres pobles".

Així mateix, ha dit que el líder cubà "va fer història juntament amb els pobles del món per assenyalar un camí de dignitat... Història Gran amb els principis de Bolívar i Martí".

"A tots els revolucionaris del món ens toca seguir amb el seu llegat i la seva bandera d'independència, de socialisme, de pàtria humana", ha recalcat.

Abans que Maduro, el vicepresident del governant Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV), Diosdado Cabello, també ha escrit a la xarxa social Twitter que la història "ha absolt" Fidel i que parlarà d'ell "com un gran entre els grans".

"La història t'ha absolt, comandant Fidel Castro, la història parlarà de tu com un gran entre els grans. Honor i glòria per sempre", ha escrit el considerat número dos del chavisme pocs minuts després que Raúl Castro donés a conèixer la notícia de la mort del seu germà.

"Comandant Fidel, recordo el teu dolor quan ens va deixar el comandant Chávez, avui l'acompanyes juntament amb el Che, Bolívar, Martí en rebel·lia eterna", ha afegit Cabello en un altre missatge posterior.

CORREA: "SE N'HA ANAT UN GRAN"

El Govern de l'Equador ha qualificat aquest dissabte de "gran" i de "gegant" el líder cubà, Fidel Castro, la mort del qual ha sigut anunciada pel seu germà, el president de Cuba, Raúl Castro.

"Se n'ha anat un gran. Ha mort Fidel. ¡Visca Cuba! ¡Visca l'Amèrica Llatina!", ha escrit al seu compte de Twitter el president equatorià, Rafael Correa.

PEÑA NIETO: "GRAN AMIC DE MÈXIC" 

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, ha qualificat Castro de "referent emblemàtic del segle XX" i de "gran amic de Mèxic".

"Lamento la mort de Fidel Castro Ruz, líder de la Revolució cubana i referent emblemàtic del segle XX", ha afirmat el governant mexicà en un missatge al seu compte de la xarxa social Twitter, poc després de conèixer-se el decés.

En un segon missatge, Peña Nieto ha assenyalat que "Fidel Castro va ser un amic de Mèxic, promotor d'una relació bilateral basada en el respecte, el diàleg i la solidaritat".

LES FARC: "FIDEL VIU"

El cap de l'equip negociador de les FARC en els diàlegs de pau amb el Govern de Colòmbia, Luciano Marín Arango, àlies 'Iván Márquez', ha afirmat que amb Castro se'n va "el revolucionari més admirable del segle XX", i agraeix el seu suport al procés de pau a Colòmbia.

"Al firmament ha deixat la seva estela d'humanitat", ha afegit Márquez, que a través de diversos missatges publicats al seu compte de Twitter ha expressat la seva pena per la mort del líder cubà i ha recordat que ha sigut precisament Cuba el país que ha acollit les negociacions entre el Govern colombià i la guerrilla.

Notícies relacionades

"Gràcies, Fidel, pel teu immens amor per Colòmbia. Que l'Acord de Pau de l'Havana sigui el nostre últim homenatge", ha indicat Márquez, membre del Secretariat de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC).

"Segueix viu en l'esperança dels pobres de la Terra i de tots els que somien amb un món millor. Fidel viu", ha tuitejat Márquez al conèixer la notícia del decés de l'etern revolucionari cubà.