PUGNA ENTRE ELS REPUBLICANS

François Fillon sosté que França "està a un pas de la revolta"

L'ex primer ministre i Alain Juppé, els dos finalistes en les primàries de la dreta francesa, s'enfronten en un últim debat televisat

lpedragosa36406580 fillon juppe161124212340

lpedragosa36406580 fillon juppe161124212340 / ERIC FEFERBERG

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

François Fillon i Alain Juppé, els dos finalistes de la primera volta de les primàries de la dreta francesa, es van enfrontar ahir a la nit en un debat decisiu abans que els electors decideixin aquest diumenge qui encapçalarà el cartell dels Republicans a les eleccions presidencials del 2017.

Tot i que fa uns mesos Fillon no figurava entre els favorits, l’exprimer ministre de Nicolas Sarkozy va sacsejarel tauler polític al guanyar amb el 44% dels vots a la primera volta, rebaixant així les possibilitats de triomf de l’alcalde de Bordeus, que només en va aconseguir un 28%.

Fillon va defensar en el duel televisat actuar amb rapidesa per posar en marxa en tres mesos les reformes que necessita el país. Contràriament, va dir, es corre el risc que l’extremisme avanci. «El nostre país és a un pas de la revolta», va assegurar. Juppé va posar l’accent a aconseguir un Estat «fort» que defensi la imatge de França al món.

RECEPTES ECONÒMIQUES

Els dos rivals van dedicar bona part del debat a detallar les propostes econòmiques. Tots dos comparteixen el diagnòstic sobre els mals de França, però difereixen en l’amplitud de les receptes a aplicar i en la seva inspiració ideològica.

Notícies relacionades

Fillon, de 62 anys, està més escorat cap als postulats thatcherians mentre que Juppé, de 71, presenta un perfil liberal però més centrista. Els dies previs al debat, l’alcalde de Bordeus va titllar els plantejaments econòmics del seu rival de «brutals» i difícilment aplicables. Fillon, mentrestant, pensa que el seu rival no té voluntat de canviar les coses. Tots dos comparteixen que convé eliminar la jornada laboral de 35 hores i flexibilitzar l’acomiadament. Les seves diferències en un tema com l’avortament van generar els dies previs al debat una agra polèmica després que Juppé li demanés aclarir la seva postura.

Una altra cosa que els separa és la seva visió de les relacions internacionals. Fillon té una bona relació amb Vladímir Putin i vol col·laborar amb Rússia i el president sirià, Baixar al-Assad, en la lluita contra l’Estat Islàmic. L’alcalde de Bordeus, en canvi, no preveu ni una cosa ni l’altra.