EN LES PRÒXIMES HORES

El Govern de Colòmbia i les FARC se citen per firmar el nou acord de pau

Després del fracàs del primer pacte, les parts s'han donat una nova oportunitat enmig del ressorgiment de les accions dels grups paramilitars

jjubierre36336935 colombia161121190630

jjubierre36336935 colombia161121190630 / LUIS ACOSTA

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, firmarà en les pròximes hores el nou acord de pau amb la guerrilla de les FARC, al mateix temps que el país viu amb preocupació el ressorgiment de la violència paramilitar. Durant el cap de setmana, cinc membres d’associacions camperoles i defensors dels drets humans han sigut assassinats a Caquetá, Meta i Nariño.

L’acord entre Govern i guerrilla serà firmat a la Quinta de San Pedro Alejandrino, al departament caribeny de Santa Marta, segons va informar ahir Radio Caracol. De moment se sap que el principal referent en les negociacions de la guerrilla, Rodrigo Londoño, conegut com a Timochenko, ha sortit de l’Havana per participar en l’acte.

El nou acord és fruit de la derrota del sí en el plebiscit del 2 d’octubre passat. Ara, els negociadors han incorporat diverses propostes dels defensors del no en temes vinculats amb el narcotràfic, la propietat de la terra i els mecanismes de participació política de la insurgència una vegada deixin les armes.

ONADA D’ASSASSINATS / El Govern espera un gest de l’expresident conservador Álvaro Uribe –la principal veu discrepant del frustrat primer acord–, i més en l’actual conjuntura. L’exdirigent ha demanat que el nou pacte no sigui el definitiu. Aquesta possibilitat ha sigut descartada. Però, a més a més, una inesperada raó obliga a no perdre temps: el país torna a ser testimoni d’assassinats de líders polítics que havien mostrat el seu entusiasme pel primer acord de pau. «No són pocs els que temen per les seves vides, no només pels homicidis que ja s’han presentat, sinó perquè en els últims dies han circulat pamflets firmats suposadament per les Autodefenses Unides de Colòmbia (AUC)», ha informat la revista Semana.

Notícies relacionades

«Hem denunciat la reactivació de grups paramilitars en zones com Nariño, nord del Cauca, límits entre el Meta i Caquetá (...) És en aquests llocs on s’han registrat els assassinats dels nostres líders», ha declarat David Flórez, portaveu del moviment polític i social Marxa Patriòtica. «Ens preocupen els pamflets en aquests llocs i a més que la força pública no actuï efectivament », ha afegit.

Segons el diari El Espectador, aquest any han sigut assassinats 70 líders socials i defensors dels drets humans, 279 han rebut amenaces i 28 han sigut víctimes d’atemptats. «Torna la guerra bruta», ha dit Pablo Catatumbo, dirigent de les FARC. També la missió de suport al procés de pau de l’Organització d’Estats Americans ha expressat «la seva preocupació per les difícils condicions de seguretat que enfronten els integrants d’organitzacions d’acció comunal, moviments històricament afectats pel conflicte». «Hi ha una amenaça regional contra el procés de pau», ha reconegut el ministre de l’Interior, Juan Fernando Cristo. Santos ho sap i per això ha demanat que el nou acord es firmi com més aviat millor.