LA RECTA FINAL DEL MANDAT DEL PRESIDENT DELS EUA

Rajoy acomiada Obama amb Merkel, May, Hollande i Renzi

Tots sis participen en una trobada en què abordaran assumptes com la guerra contra l'Estat Islàmic o la crisi de refugiats

2
Es llegeix en minuts

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, participa aquest divendres a Berlín (Alemanya) en una reunió amb la cancellera alemanya, Angela Merkel; la primera ministra britànica, Theresa May; el president francès, François Hollande, i el primer ministre italià, Matteo Renzi, en què també participarà el president sortint dels EUA, Barack Obama, en el seu comiat europeu abans de ser rellevat per Donald Trump.

JOHN MACDOUGALL / AFP

La primera ministra britànica Theresa May saluda Angela Merkel.

Aquesta trobada, segons ha subratllat Presidència, és una mostra del retorn "amb força i influència" d'Espanya al tauler internacional, després d'un any en què la interinitat del Govern ha limitat la capacitat d'acció i iniciativa.

La cita, que tindrà lloc a partir de les 09.00 a la Cancelleria Federal alemanya, suposa la continuació de les reunions que s'estan produint en el marc de reunions multilaterals (OTAN, G-20) entre els mandataris dels països assenyalats. La reunió se centrarà en tres assumptes fonamentals, cada un d'ells introduït per dos dels líders amb una intervenció inicial, que, a continuació, obrirà el debat: la lluita contra Estat Islàmic a Síria, L'Iraq, Líbia, per part dels Estats Units i Itàlia; refugiats i migracions, per part deL Regne Unit i Espanya; i Ucraïna i Rússia, per part de França i Alemanya.

MARKUS SCHREIBER / AP

El president francès saluda afectuosament la cancellera alemanya.

REUNIÓ BILATERAL RAJOY-MERKEL

També s'abordaran les perspectives del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre els Estats Units i la Unió Europea. Després d'aquesta trobada, Merkel oferirà un dinar de treball al president del Govern espanyol, en la primera reunió bilateral de Rajoy amb la cancellera després de la seva investidura.

DIEGO CRESPO / EFE

 El president del Govern espanyol Mariano Rajoy va ser rebut per Merkel a l'arribar a la seu de la Cancelleria.

Notícies relacionades

Durant la reunió es tractaran els principals assumptes de l'agenda bilateral, europea i internacional, i s'avançarà sobre la preparació de les pròximes cimeres formals i informals de caps d'Estat o de Govern de la UE, com el Consell Europeu del 15 i 16 de desembre, la cimera informal de La Valletta del 3 de febrer i la cimera informal de Roma del 25 de març.

El Ministeri de la Presidència ha remarcat que Alemanya "és un dels nostres principals socis econòmics" d'Espanya. En l'àmbit comercial, és el segon destí de les exportacions espanyoles i el primer proveïdor. "Es tracta, per tant, d'una relació dinàmica i cada vegada més estreta", ressenya el Govern en el seu comunicat.