VIATGE A NOVA YORK

Abe visita avui Trump per preservar l'aliança entre el Japó i els Estats Units

El primer ministre nipó serà el primer mandatari estranger a ser rebut pel president electe dels EUA

zentauroepp36329459 this handout picture released by japan s cabinet secretaria161118113128

zentauroepp36329459 this handout picture  released by japan s cabinet secretaria161118113128
Donald Trump es reuneix amb Shinzo Abe.

/

1
Es llegeix en minuts

El primer ministre nipó, Shinzo Abe, té previst reunir-se aquest dijous a Nova York amb el nou president electe dels EUADonald Trump, amb l'objectiu de mantenir l'estreta aliança de seguretat entre els dos països a la regió d'Àsia-Pacífic, han informat fonts oficials nipones.

La trobada serà la primera d'un líder estranger amb Trump després de la seva victòria en les presidencials i va ser sol·licitada per l'Executiu nipó després de conèixer-se l'inesperat resultat dels comicis del dia 8 de novembre.

El mandatari japonès té previst arribar a Nova York dijous cap a les 10.00 hora local (15.00 GMT), ha informat el Ministeri japonès d'Afers Estrangers, i es reunirà posteriorment amb el magnat novaiorquès al gratacel de la seva propietat Trump Tower.

En el seu primer cara a cara, Abe destacarà la importància de l'aliança Japó-Estats Units per garantir la pau i l'estabilitat a Àsia-Pacífic, i davant les amenaces armamentístiques de Corea del Nord i el creixement militar de la Xina, va revelar l'Executiu nipó.

"Vull construir una relació de confiança amb Trump i treballar mà a mà per la prosperitat i la pau del món", va declarar el líder conservador japonès als mitjans abans de sortir de l'aeroport toquiota de Haneda.

INQUIETUD A TÒQUIO

Durant la seva campanya electoral, Trump va amenaçar de retirar les tropes nord-americanes del Japó Corea del Sud a menys que aquests paguessin més per la presència militar, comentaris que van generar inquietud a Tòquio.

Abe també preveu discutir amb el pròxim ocupant del Despatx Oval sobre la importància del lliure comerç, així com de la postura de la futura Administració del republicà sobre l'Acord d'Associació Transpacífic (TPP), que va ser rebutjat totalment per Trump durant la campanya electoral.

ACORD D'ASSOCIACIÓ TRANSPACÍFIC

"Vull compartir amb ell la meva visió sobre la importància i el significat del TPP", va dir Abe, després que el Japó es convertís el dia 10 en el primer dels 12 països firmants a ratificar-lo per la via parlamentària.

Notícies relacionades

La reunió constituirà una inusual trobada entre un primer ministre japonès i un president nord-americà acabat d'elegir, abans que aquest assumeixi el càrrec.

Abe ha inclòs la seva visita a Nova York abans del seu ja previst viatge al Con Sud per participar en la cimera de líders del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC), que se celebra aquest cap de setmana a Lima, i per desplaçar-se posteriorment a l'Argentina