Obama i Merkel exalcen la cooperació transatlàntica davant la victòria de Trump

Els dos dirigents s'intercanvien elogis i criden a actuar contra l'auge dels populismes al món

La cancellera alemanya assumeix la paralització del tractat de comerç que negocien la UE i els EUA

 

  / AFP / TOBIAS SCHWARZ

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Berlín s'ha despertat aquest dimarts coberta d'una incòmoda pluja freda, un escenari que feia presagiar que el comiat entre el president dels Estats Units, Barack Obama, i la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel. estaria marcada per la incertesa d'un futur fosc en què el populisme té cada vegada més força. Amb els ulls inevitablement fixats en la victòria presidencial de Donald Trump i l'incessant auge de la xenòfoba Alternativa per Alemanya (AfD) els dos mandataris han volgut enviar un missatge de calma per assegurar que l'aliança transatlàntica es mantindrà.

Conscient que la problemàtica social que ha fet créixer Trump als Estats Units i el populisme xenòfob a Europa va molt més enllà d'una ideologia d'ultradreta, Obama ha alertat que subestimar l'impacte negatiu que la globalització i la desigualtat poden tenir en certs sectors de la població pot passar factura. Tot i així no n'ha volgut culpar l'actual desenvolupament de l'economia global ni els grans acords de lliure comerç que ha impulsat i ha llançat un missatge per als joves que es manifesten contra la victòria del republicà. “No doneu per garantit el sistema en què viviu”, ha apuntat. “S'ha de trobar una manera d'arribar a tota la gent. No podem evitar que alguns partits s'alcin dient que tan sols ells són el poble”, ha afegit Merkel.

L'INTERROGANT SOBRE TRUMP

Durant els últims vuit anys, la cooperació transatlàntica ha sigut essencial per mediar en greus crisis del tauler internacional com la guerra de Síria i Ucraïna i l'auge del terrorisme de l'Estat Islàmic. Trump suposa un interrogant per a tots aquests focus i Obama ha volgut enviar un missatge de calma a la seva aliada, assegurant que el seu successor mantindrà el compromís amb l'OTAN. Menys clar és si Trump, de qui Baixar al-Assad ha dit que és un “aliat natural”, allargarà les sancions econòmiques contra Putin pel seu alineament amb l'autòcrata sirià en els bombardejos contra població civil i en l'annexió de Crimea.

Obama i Merkel han reiterat el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic i han alertat sobre la necessitat d'aplicar l'acord de París de l'any que ve. Durant la seva reunió, també han acordat una gestió calmada i transparent de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El president demòcrata també ha volgut agrair a Merkel el “coratge” i la “solidaritat” mostrat amb els refugiats.

Un dels factors clau que expliquen l'aliança entre els EUA i Alemanya és la seva cooperació econòmica, un vincle que ha beneficiat les dues potències. L'arribada de Trump a la Casa Blanca suposa la paralització de l'acord de lliure comerç impulsat enèrgicament des de Washington i Berlín, el TTIP, una qüestió que Merkel ha assumit amb la vista centrada en el futur. Malgrat la seva voluntat de combatre el populisme donant “una cara humana a la globalització”, la cancellera ha assegurat que “no es pot tornar enrere”, en un clar gest per prosseguir el seu pla econòmic a Europa.

ELOGIS MUTUS

Notícies relacionades

Més enllà dels temes candents que agiten el món, el president nord-americà ha insistit a acomiadar-se reverenciant la que ha sigut la seva millor parella de ball durant els últims vuit anys. “No podria haver demanat una millor aliada ni amiga més pròxima. Alemanya, Berlín i Angela segueixen sent el millor exemple de progrés”, ha agraït. Obama fins i tot s'ha permès entrar en campanya per recolzar Merkel. “Si fos alemany votaria per ella”, ha afegit amb mig somriure.

Merkel ha volgut contribuir al ja habitual bany d'elogis entre els dos mandataris assegurant que sense l'ajuda econòmica dels EUA després de la segona guerra mundial la reunificació alemanya no hauria sigut mai possible i lamentant que el mandat d'Obama no es pugui allargar. La cancellera fa 11 anys que és al capdavant d'Alemanya i pretén fer-ho quatre anys més.