Obama alerta de l'auge dels nacionalismes

El president nord-americà acusa Trump de falsejar la realitat per captar el vot

El mandatari mostra a Atenes el seu suport a Grècia en l'alleujament del deute grec i en la seva tasca en la crisi dels refugiats

jgblanco36290990 us president barack obama  r  is greeted by greek minister o161115101655

jgblanco36290990 us president barack obama r is greeted by greek minister o161115101655 / BRENDAN SMIALOWSKI

3
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Barack Obama no ha volgut deixar el càrrec com a cap d'Estat nord-americà sense llançar pirotècnia contra el seu successor, el ja electe Donald Trump, durant una roda de premsa a Atenes, en la primera etapa de la seva última gira internacional oficial que també el portarà a Alemanya i el Perú.última gira internacionalAlemanyaPerú El president nord-americà ha alertat de l'"auge del nacionalisme d'identitat ètnica o de tribalisme construïts al voltant del 'nosaltres i ells'", evocant tant l'elecció del magnat com el 'brexit' i la proliferació de partits com el Front Nacional a França.

“Heu vist la retòrica entre els càrrecs electes republicans i activistes i mitjans”, va assenyalar Obama en una conferència conjunta amb el primer ministre hel·lè, Alexis Tsipras. “Una part és bastant alarmant i no necessàriament connectada amb fets, sinó usada de forma efectiva per mobilitzar la gent”, va afegir.

“I, òbviament –va continuar–, el president electe Trump va aprofitar aquella pressió dins del Partit Republicà i va ser capaç d'ampliar-la prou i aconseguir els vots necessaris per guanyar les eleccions”. El mandatari ha afirmat que “els pobles tenen menys certeses sobre les seves identitats nacionals o el seu lloc en el món”, cosa que, segons el seu parer, “ha produït sens dubte moviments populistes d'esquerra i de dreta”. Per Obama, aquest còctel és una “barreja volàtil”, ja que a vegades es combina amb “qüestions d'identitat ètnica, religiosa o cultural”.

COMPROMISOS AMB L'OTAN

En qualsevol cas, Obama també ha assegurat que Trump “va expressar un gran interès” a mantenir les relacions estratègiques del gegant americà. “No hi haurà debilitament en la determinació pel que fa al compromís dels EUA de mantenir una relació forta i sòlida amb l'OTAN”, va postil·lar el president nord-americà, que va reconèixer que “aquestes aliances no són només bones per a Europa, sinó per als EUA, i vitals per al món”.

En aquest sentit, Obama va celebrar que Grècia fos un dels únics cinc membres de l'OTAN que ha mantingut el seu compromís de gastar almenys un 2% del seu PIB en defensa, i ha demanat a la resta que prenguin exemple del país, que arrossega una profunda crisi des del 2010.

A més, Obama li va donar un cop de mà a l'Executiu atenès, al recolzar, sense anomenar-lo en primera persona, l'alleujament del deute. “Perquè les reformes siguin sostenibles, l'economia grega necessita espai per tornar a créixer i crear ocupació”, ha indicat el mandatari, que ha afegit: “El Fons Monetari Internacional ha dit que l'alleujament de deute és crucial i jo continuaré pressionant els creditors de Grècia perquè ho facin”.

Per la seva part, Tsipras ha confiat en les seves pressions i en el múscul d'Obama per convèncer la cancellera alemanya, Angela Merkel, de la idoneïtat d'un alleujament per a les arques hel·lenes. “Aquesta crisi no és una abstracció, sinó que ha tingut un impacte concret en la vida de la gent d'aquest país”, ha apuntalat Obama.

CRISI DELS REFUGIATS

Notícies relacionades

Així mateix, el president nord-americà ha assegurat que el seu país seguirà cooperant i recolzant Grècia en la crisi dels refugiats, així com en la posada en marxa dels programes que han reduït els fluxos de refugiats, alhora que ha emfatitzat la necessitat d'“ajudar aquesta gent, que tenen enormes necessitats fins i tot mentre intentem resoldre els assumptes que ha causat aquesta crisi”. El mandatari nord-americà també va alabar la compassió grega amb els refugiats.

El primer president negre dels EUA –que ha començat en grec amb un “kalispera” (bona tarda) i un “efharisto” (gràcies)– és el quart mandatari del seu país que visita de manera oficial Grècia. Bill Clinton va ser l'últim a veure les ruïnes del Partenó, fa quasi exactament 17 anys (el 19 de novembre de 1999). Aquest és precisament el pla que espera a Obama aquest dimecres, que anirà seguit per un discurs sobre democràcia i globalització. Després, el líder nord-americà abandonarà el bressol de la democràcia i agafarà l'Air Force One amb destí a Berlín.