Ganivetades en l'equip de Trump

La pugna per les nominacions genera tensió entre les diferents faccions encarregades de pilotar la transició

 

  / REUTERS / CARLO ALLEGRI

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Ha passat només una setmana des que Donald Trump va guanyar les eleccions i ahir ja es va consumar la segona baixa en l’equip encarregat de gestionar la posada en marxa de la seva Administració. L’expresident del Comitè d’Intel·ligència de la Cambra de Representants Mike Rodgers va presentar la dimissió, deixant així el magnat sense l’home que havia de perfilar el seu aparell de seguretat nacional. La pugna pels nomenaments genera tensions, així com els intents de reconciliar la jerarquia del partit amb les faccions rebels que van recolzar la candidatura de Trump.

  

 La premsa atribueix la dimissió de Rodgers a la seva proximitat a Chris Christie, un dels lleials a Trump caiguts en desgràcia. Durant mesos, el governador de Nova Jersey es va encarregar de dirigir l’eventual transició. Fins que la setmana passada va ser acomiadat aparentment pel temor que sigui processat pel seu paper en el 'Bridgegate'. Des d’aleshores, el vicepresident Mike Pence ocupa les seves funcions, però encara no ha firmat els documents de confidencialitat amb la Casa Blanca preceptius per gestionar el traspàs, i això ha frenat el procés.

    

Trump és conscient que necessita el suport dels republicans al Congrés per governar, i això explica que hagi elegit el fins ara president del partit, Reince Priebus, per ser el seu cap de gabinet a la Casa Blanca. Però Trump tampoc ha volgut girar l’esquena als esvalotadors 'antiestablishment' de l’ultranacionalisme ètnic que el van acompanyar en la campanya i ha escollit Stephen Bannon per ser el seu «estrateg en cap». Les dues faccions no es poden ni veure i comencen a sorgir acusacions de revengisme. Així ho ha expressat Eliot Cohen, un exfuncionari del Departament d’Estat que, després d’oposar-se a Trump en campanya, va demanar als seus col·legues que li donessin un vot de confiança i es postulessin per ocupar càrrecs. «He canviat la meva recomanació: quedar-vos al marge. Estan enfadats, són arrogants i et criden ‘heu perdut’, va escriure Cohen després de reunir-se amb l’equip de Trump.

Notícies relacionades

  

 Mentrestant, segueix la incertesa sobre els nomenaments. El neurocirurgià Ben Carson, la figura afroamericana més pròxima a Trump, ha declinat ser el seu secretari de Sanitat i Rudolph Giuliani ha suggerit que no serà el pròxim fiscal general. En tot cas, l’exalcalde de Nova York sona per al càrrec de secretari d’Estat. Qui sembla tenir la continuïtat assegurada és Paul Ryan, líder conservador al Congrés. Els seus col·legues de la Cambra baixa l’han nomenat de forma unànime perquè segueixi com a 'speaker'.