Les dones dels EUA temen una regressió en la presidència de Trump

L'Administració i el Congrés poden posar en entredit avanços en salut i drets reproductius

Es veu perillar l'ampliat accés gratuït a anticonceptius i fins i tot la legalitat de l'avortament

NY01. NUEVA YORK (ESTADOS UNIDOS), 08/11/2016. Seguidores de la candidata demócrata Hillary Clinton reacciona hoy, martes 8 de noviembre de 2016, durante el anuncio de resultados de las elecciones presidenciales en el Jacob K. Javits Convention Center, en Nueva York (Estados Unidos). EFE/JUSTIN LANE

NY01. NUEVA YORK (ESTADOS UNIDOS), 08/11/2016. Seguidores de la candidata demócrata Hillary Clinton reacciona hoy, martes 8 de noviembre de 2016, durante el anuncio de resultados de las elecciones presidenciales en el Jacob K. Javits Convention Center, en Nueva York (Estados Unidos). EFE/JUSTIN LANE / JUSTIN LANE (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El que moltes dones van pensar que seria un moment històric de celebració, amb Hillary Clinton com a primera presidenta dels Estats Units s'ha transformat amb l'elecció de Donald Trump en un de por i fins i tot de pànic. Es tem que l'Administració Trump reverteixi avanços aconseguits en els últims anys, especialment en matèria de drets reproductius, i fins i tot es veu en perill Roe v. Wade, la decisió que va legalitzar l'avortament als EUA el 1973. Des de grups com el Centre per a Drets Reproductius arriben els missatges d'alerta. “El nostre país està perillosament a prop dels foscos dies en què les dones estaven obligades a posar les seves pròpies vides en risc per aconseguir atenció d'avortament segur i legal”, diu el comunicat de la seva presidenta, Nancy Northup.

No és una por irracional. Entre les promeses que Trump ha fet repetidament en campanya es compta la de desmantellar la reforma sanitària de Barack Obama, una llei que, entre altres coses, va obligar les asseguradores a cobrir mètodes anticonceptius i que ha permès que el percentatge de dones amb accés gratuït a ells passés del 15% el 2012 al 67% el 2015. I encara que en la seva primera entrevista Trump s'ha mostrat disposat a mantenir alguns aspectes de la reforma, els de la salut reproductiva no estan entre els que ha esmentat.

ELS CAMINS DE TRUMP I EL SUPREM

De fet, ni tan sols fa falta que Trump anul·li completament o parcialment la llei perquè pugui tenir un fort impacte. Podria alterar la definició d'anticonceptiu, debilitant o eliminant l'obligació de les asseguradores de cobrir-lo. Amb el seu poder per nomenar més jutges conservadors, podria fer que es multipliquin els casos en què s'eximeix empreses privades d'incloure els anticonceptius en els plans d'assegurances de les seves empleades. I amb el Congrés també en mans republicanes pot tirar endavant retallades de fons per a grups com Planned Parenthood o programes que subsidien l'atenció sanitària a persones de baixos recursos que fins ara els demòcrates i Obama han aconseguit frenar. Mike Pence, vicepresident de Trump, cristià ultraconservador i amb un creixent poder que s'ha reafirmat amb la seva selecció per dirigir la transició, va ser qui va començar al Congrés el 2007 l'assalt contra els 500 milions de dòlars (uns 460 milions d'euros) de fons federals amb què es finança Planned Parenthood.

La por es palpa ja en l'increment de consultes sobre la implantació de DIU, un anticonceptiu de llarga durada (entre tres i 12 anys), que han constatat nombrosos centres de salut i especialistes mèdics des de dimecres, quan també van començar a disparar-se les consultes a Google. Però la principal por és la possibilitat que es pugui alterar Roe v Wade, una sentència abans de la qual 5.000 dones morien a l'any en avortaments insegurs i que al juliol Pence va prometre que serà “enterrada en el munt de cendres de la història a què pertany”.

Notícies relacionades

És una possibilitat remota, però no impossible. En l'últim debat Trump va dir que aquella sentència seria anul·lada “automàticament” i, encara que això és impossible, pot caure a les seves mans omplir amb un jutge conservador la plaça vacant que hi ha al Tribunal Suprem, on dos jutges progressistes podrien retirar-se també durant el seu mandat.I el seu efecte es podria sentir durant dècades.

RETROCESSOS EN MOLTS FRONTS

“Moltes dones ni se n'adonen de l'enorme abast que té el paper del Govern en les seves vides”, diu en una conversa telefònica Gloria Romero, una empresària de 45 anys que en fa més de vuit que treballa amb Ruth’s List. Aquesta organització es dedica a Florida a recolzar i impulsar l'entrada de dones demòcrates en la política i el servei públic, cosa que, com ha provat el 42% del vot femení que s'ha emportat Trump, no és generalitzat. “Hi ha dones que no recolzen dones, no veuen apropiat que estiguin en política o dubten de la capacitat d'una dona de fer aquesta feina”, lamenta Romero, que es mostra “absolutament preocupada”, tem “retrocessos en molts fronts” i lamenta la “carta blanca” que ha rebut “una agenda socialment conservadora que impacta en les dones adversament”.

Anàlisi d'un vot dividit

Això és el que fa que gent com Gloria Romero, que treballa recolzant la participació de dones en política, adverteixi que el futur ha de passar per sumar al diàleg a aquestes dones per a les quals les polítiques de gènere “clarament no són la prioritat”. “Són les nostres veïnes, les nostres companyes de feina... –diu–. Si no construïm ponts i consens tornarem a perdre”.