MISTERI DE LA GUERRA FREDA

El Canadà investiga una possible bomba atòmica extraviada els anys 50 al fons del mar

Un bussejador va trobar accidentalment un objecte que podria ser 'l'arma nuclear perduda' que va desaparèixer a l'estavellar-se un bombarder dels EUA davant les costes de la Colúmbia Britànica

3a15265000000578-3908056-image-a-12 1478345646422

3a15265000000578-3908056-image-a-12 1478345646422 / © Wikimedia Commons

2
Es llegeix en minuts

La Marina del Canadà ha decidit enviar un vaixell militar per aclarir si un bussejador ha descobert "l'arma nuclear perduda", una bomba atòmica Mark IV que va desaparèixer a l'estavellar-se un bombarder dels EUA a la costa nord de la Colúmbia Britànica canadenca en els primers dies de la guerra freda.

Segons ha revelat la radiotelevisió pública canadenca CBCSean Smyrichinsky va trobar el misteriós objecte en una recent expedició de busseig a prop de l'illa Banks. "Em vaig allunyar una mica del meu vaixell i vaig trobar una cosa que mai havia vist abans", recorda el bussejador. "Semblava com una rosquilla tallada per la meitat, i al voltant de la rosquilla hi havia uns cargols adaptats a ella".

Quan va tornar al vaixell va intentar descriure l'objecte a la tripulació. "Vaig sortir de la immersió i vaig començar a dir-los al meu equip: 'Déu meu, he trobat un OVNI. ¡He trobat el més estrany que he vist a la meva vida!'"

LA HISTÒRIA DEL CONVAIR B-36B

Smyrichinsky va començar a preguntar i va descobrir la història del Convair B-36B, un bombarder de les forces aèries nord-americanes que es va estavellar davant les costes de la província de la Colúmbia Britànica el 1950.

En un llibre publicat a principis d'aquest 2016, l'historiador Dirk Septer traça la història d'aquell vol, resumint-la en extractes editorials com un drama de la guerra freda:

"Just abans de la mitjanit del 13 de febrer de 1950, tres motors d'un bombarder intercontinental B-36 de la US Air Force es van incendiar sobre la costa nord-oest del Canadà. La tripulació va saltar, i l'avió va quedar submergit en algun lloc de l'oceà Pacífic. Gairebé quatre anys després, les restes del bombarder van ser trobades accidentalment en un lloc remot de les muntanyes costaneres de la Colúmbia Britànica, a tres hores de vol en sentit contrari d'on se suposa que s'havia estavellat".

"Després d'anys de silenci, els EUA finalment van admetre haver perdut la seva primera bomba atòmica; l'incident va ser el seu primer 'Broken Arrow' (Fletxa trencada), el nom en clau per als accidents relacionats amb les armes nuclears. ¿Però la bomba va caure i va explotar en l'aire, o va esclatar en el lloc de repòs de l'avió a les muntanyes?"

La bomba perduda era una Mark IV. Tan aviat com Smyrichinsky la va buscar a Google Images, la va reconèixer com l'objecte que havia trobat. "Era una peça que s'assemblava molt al que vaig veure", va dir. "L'avió que transportava la bomba es va estavellar a 50 milles al sud d'on jo vaig trobar aquest objecte". "¿Què més podria ser? Jo pensava en un OVNI, però probablement no ho era, ¿oi?", va afegir.

POC PROBABLE

El major Steve Neta, de les forces armades del Canadà, va confirmar que la localització de la troballa de Smyrichinsky coincideix amb el lloc de l'accident del 1950. Neta també va assenyalar que els registres indiquen que la bomba perduda era en realitat una càpsula fictícia, per la qual cosa és poc probable que l'objecte sigui una arma nuclear.

Notícies relacionades

"No obstant, volem estar-ne segurs i volem investigar-ho més a fons", va declarar.

El vaixell de la Marina reial canadenca enviat a investigar el cas hauria d'arribar a la zona d'aquí poques setmanes.