PACTE POLÈMIC

Valònia aixeca el seu veto a l'acord comercial amb el Canadà

La UE buscarà una nova data per firmar el pacte un cop Bèlgica finalitzi el tràmit polític

BRU03 BRUSELAS (BÉLGICA) 27/10/2016.- El ministro-presidente de Valonia, Paul Magnette, a su llegada a las negociaciones sobre el acuerdo CETA en Bruselas (Bélgica) hoy 27 de octubre de 2016. La reunión entre las autoridades federales y regionales belgas pretende lograr un acuerdo para que Valonia, la región francófona del sur de Bélgica, deje de bloquear el acuerdo de libre comercio entre la Unión Europea (UE) y Canadá, conocido como CETA. EFE/Stephanie Lecocq

BRU03 BRUSELAS (BÉLGICA) 27/10/2016.- El ministro-presidente de Valonia, Paul Magnette, a su llegada a las negociaciones sobre el acuerdo CETA en Bruselas (Bélgica) hoy 27 de octubre de 2016. La reunión entre las autoridades federales y regionales belgas pretende lograr un acuerdo para que Valonia, la región francófona del sur de Bélgica, deje de bloquear el acuerdo de libre comercio entre la Unión Europea (UE) y Canadá, conocido como CETA. EFE/Stephanie Lecocq / STEPHANIE LECOCQ (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El futur de l'acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà (CETA en les seves sigles en anglès) comença per fi a aclarir-se. Després de setmanes de bloquejos i diverses jornades de maratonianes negociacions, el govern federal i les entitats federals de Bèlgica –regions i comunitats lingüístiques- han aconseguit arribar a un acord polític intern que clarifica dubtes i permet a Valònia, la més crítica amb el pacte, aixecar el seu veto. La decisió arriba, en canvi, massa tard per a la cimera UE-Canadà que s'havia de celebrar aquest dijous a Brussel·les i que ha sigut ajornada sense data.

“Acord belga sobre el CETA. Tots els parlaments estan ara en disposició d'aprovar-lo demà a mitjanit”, anunciava el primer ministre belga, Charles Michel. “Sento l'espera però el que hem fet ha sigut pels valons i els europeus”, proclamava el ministre president való, Paul Magnette. “Finalment fumata blanca. Espero que es pugui fixar una data aviat perquè la UE i el Canadà firmin l'acord”, deia poc després la comissària de comerç, Cecilia Malmström.

Bèlgica és l'únic país dels 28 Estats membres que no havia pogut donar fins ara el seu vistiplau al CETA encara que el govern federal el recolza des del principi. El motiu és que els parlaments regionals tenen competències per autoritzar o bloquejar tractats internacionals i Valònia s'hi seguia resistint perquè considera que els textos negociats entre la Comissió Europea i el Canadà no oferien prou garanties de protecció en àmbits com l'agricultura, el medi ambient o a causa del tribunal d'arbitratge independent cridat a resoldre els conflictes d'interès entre multinacionals i governs.

El tractat es va començar a negociar el 2009 i es va donar per tancat el 2014. Des d'aleshores, i en paral·lel al TTIP –l'acord que negocien la UE i els Estats Units-, les crítiques han anat pujant de to fins al punt que el parlament való va decidir aixecar-s'hi en contra en el temps de descompte. La seva fèrria oposició ha acabat, a més, capgirant els plans del conjunt de la UE que aspirava a firmar el pacte aquest dijous durant una cerimònia en què estava previst que assistís el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i que es va cancel·lar a primera hora del dia.

DECLARACIÓ POLÍTICA

La declaració pactada entre els belgues inclou una clàusula de salvaguarda per revisar regularment l'impacte socioeconòmic i mediambiental del CETA, subratlla que l'aplicació provisional del pacte no s'aplicarà al tribunal d'arbitratge independent que ha de resoldre els conflictes d'interès entre multinacionals i governs, que Bèlgica es reserva el dret a sol·licitar l'opinió del tribunal de justícia de la UE i un ampli nombre de garanties en matèria d'agricultura i medi ambient com OGMs i indicacions geogràfiques protegides.

Notícies relacionades

 “Valònia és feliç perquè les nostres peticions han sigut escoltades”, valorava Magnette. Perquè l'acord pugui arribar a bon port encara queden diverses etapes per superar. Per començar, la declaració política dels belgues ha de rebre el vistiplau dels ambaixadors permanents de la UE i posteriorment dels parlaments regionals belgues abans de divendres a mitjanit.

SENSE DATA PER A LA CIMERA

Fonts de la Comissió han explicat que la declaració belga no canvia ni una coma els textos aprovats: ni l'acord del CETA ni la declaració interpretativa adjunta. Això significa que el Canadà tampoc haurà de pronunciar-se. L'únic que ofereix són garanties de Brussel·les de com s'aplicarà el tractat. Tant la UE com el Canadà han rebut amb optimisme el pacte, però preval la prudència. “Esperem que els europeus es posin d'acord entre ells perquè el Canadà està preparat per firmar. Si això es concreta és una excel·lent notícia”, valorava el ministre d'exteriors Stéphane Dion. “Excel·lent notícia. Informaré Justin Trudeau un cop els procediments necessaris hagin finalitzat”, afegia el president de la UE, Donald Tusk. Una vegada aprovat, la seva aplicació serà provisional ja que encara haurà de ser ratificat pels parlaments dels 28 Estats membres.

Els pròxims passos

3-. Una vegada superat el tràmit la Unió Europea haurà de fixar una nova data per celebrar l'ajornada cimera amb el Canadà. No hi ha data i de moment tant la Comissió Europea com el Consell Europeu han mostrat màxima prudència. "No hi haurà data fins que tot el tràmit estigui acabat", han explicat fonts pròximes a Donald Tusk.