El xef José Andrés, estrella al míting de Clinton a Florida

El cuiner espanyol es va referir a Trump com "les forces de l'exclusió"

José Andrés, estrella en un míting de Clinton a Florida. / periodico

2
Es llegeix en minuts

El cuiner espanyol José Andrés va ser dimecres l’estrella en un míting de la candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton, a Florida, on va afirmar que en aquestes eleccions s’enfronten les «forces de la inclusió contra les de l’exclusió», i es va mostrar convençut que guanyaran les primeres.

José Andrés va definir Clinton com una dona «fantàstica» que «fa molts anys que lluita per la inclusió sense perdre gens ni mica el seu entusiasme».

El xef, que es va enfrontar a l’aspirant republicà Donald Trump pels seus insults contra els llatins i per aquest motiu va rebutjar tenir un restaurant a l’edifici que el magnat va inaugurar precisament a Washington, va ser l’encarregat de presentar Clinton en un míting celebrat an Tampa (Florida).

Clinton, que el mateix dimecres va fer 69 anys, va ser rebuda amb la cançó Ain’t no Mountain High Enough (No hi ha muntanya prou alta) i amb felicitacions dels seus seguidors.

Les seves primeres paraules van ser per exalçar el cuiner espanyol, a qui va qualificar com un gran xef, però també com una persona que ajuda i es preocupa pels altres, com ho demostra el fet que acabi de tornar d’Haití, país que, va dir, ha visitat diverses vegades per raons humanitàries.

La candidata va esmentar l’hotel de Trump a Washington per assenyalar que el seu oponent insulta els immigrants indocumentats i, a la vegada, els utilitza en els seus negocis.

REPÀS AL CANDIDAT REPUBLICÀ / José Andrés, que en cap moment va pronunciar el nom de Trump, va subratllar que les «forces de l’exclusió» han ofès en aquesta campanya les dones, els immigrants, els veterans i altres grups i mai els han demanat perdó. «No és l’Amèrica a què vull pertànyer», va recalcar José Andrés, que està establert als Estats Units des de fa dècades.

El xef espanyol naturalitzat nord-americà, que, segons va dir, va començar la seva carrera professional treballant de cuiner per a la Marina del seu país, va subratllar que totes les persones són d’una manera o d’una altra «immigrants» que volen «pertànyer a un lloc».

El seu ideal és una societat on tothom estigui assegut a la mateixa taula i es diguin «passa’m la salsa», un societat on s’inclogui els seus «germans llatins» i la reforma migratòria no sigui vista com un problema, sinó com una oportunitat. Segons José Andrés, tot això es podrà aconseguir si l’aspirant demòcrata sortís elegida presidenta dels Estats Units.

DUES PRIMERES ESTRELLES MICHELIN / Considerat el gran ambaixador de la cuina espanyola als Estats Units, José Andrés ha aconseguit aquest mes les seves dues primeres estrelles Michelin, concedides al seu restaurant Minibar de Washington, com va anunciar ell mateix per la xarxa social Twitter.

Situat al centre de la capital nord-americana, Minibar és un restaurant d’alta cuina per a només 12 comensals, entre els quals han figurat el president del país, Barack Obama, i la seva dona, Michelle, que van celebrar en aquest establiment el dia de Sant Valentí (14 de febrer), festivitat dels enamorats.

Notícies relacionades

El xef, tota una celebritat als Estats Units, va obrir el 1993 el seu primer restaurant a Washington, Jaleo, un temple de les tapes que es va convertir en l’epicentre d’un imperi gastronòmic format avui dia per una quinzena d’establiments al país.

El setembre passat, Obama va concedir al cuiner la prestigiosa Medalla Nacional d’Humanitats «pel cultiu dels paladars» dels nord-americans i per ajudar a «donar forma» a la cultura del país.