Valònia manté el veto i impedirà a Bèlgica firmar l'acord comercial amb el Canadà

El primer ministre belga, Charles Michel, informa el president de la UE que no podran firmar el CETA dijous com estava previst

Valònia manté el veto i impedirà a Bèlgica firmar l'acord comercial amb el Canadà

EFE / STEPHANIE LECOCQ

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Ni les pressions dels caps d'Estat i de govern de la Unió Europea. Ni els aclariments realitzats durant l'última setmana per la Comissió Europea. Ni la presència de la ministra de Comerç canadenca, Christya Freeland, a Valònia per negociar directament amb l'executiu regional. Ni els intents per desbloquejar la situació del president de l'Eurocambra, Martin Schulz. Res ha donat resultat. El govern regional de Valònia manté el seu 'no' a l'acord de lliure comerç entre la UE i el Canadà (CETA en les seves sigles en anglès), i això significa que Bèlgica no hi podrà estampar la seva firma aquest dijous, tal com estava previst, en la cimera bilateral UE-Canadà.

El primer ministre belga, Charles Michel, ha anunciat al president del Consell EuropeuDonald Tusk, que no està en posició de donar via lliure al pacte després d'una reunió del comitè de concertació de les entitats federades i el govern federal a la qual han assistit els ministres presidents de Flandes i de Valònia. “Se'ns ha demanat que donéssim una resposta clara avui i la resposta en aquest moment és 'no'”, ha indicat al sortir d'aquesta reunió.

Una cita durant la qual el cap de l'executiu való, Paul Magnette, ha reiterat un dia més que en “les circumstàncies actuals” no poden respondre positivament a un pacte que es va acabar de negociar el 2014 i que s'havia de firmar aquest dijous durant una cimera a la qual estava prevista l'assistència del primer ministre canadenc, Justin Trudeau.

Notícies relacionades

Bèlgica tenia fins avui per comunicar la seva decisió i la resposta, tot i la urgència i els intents al més alt nivell polític dels últims dies, no ha canviat. “Cada vegada que es posa un ultimàtum fa impossible que hi hagi un debat calmat i democràtic”, es queixava Magnette aquest dilluns. “No decidirem res sota ultimàtum o pressió”, afegia.

POSSIBLE AJORNAMENT

Els dirigents europeus, Donald Tusk (UE) i Jean-Claude Juncker (Comissió Europea), així com el belga Charles Michel, tenen previst comunicar-se per telèfon a partir de les sis de la tarda amb el primer ministre canadenc, Justin Trudeau. I tot apunta que la conversa s'acabarà amb una decisió: l'ajornament de la cimera i de la firma. “Veurem què passa, però el resultat més probable és un ajornament”, assegura un alt funcionari europeu.