Vaga de dones a l'Argentina contra l'onada de feminicidis

La inèdita mesura de força es porta a terme després del brutal assassinat d'una noia de 16 anys

En els primers 16 dies d'octubre hi ha hagut almenys 19 assassinats

Vaga de dones a l'Argentina contra l'onada de feminicidis

Diego Izquierdo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Lucía Pérez va ser drogada, violada i empalada a la ciutat balneària de Mar del Plata. Va morir als 16 anys, després que els assassins li rentessin el cos, li canviessin la roba i la deixessin en un hospital. Els metges no van aconseguir reanimar-la. Silvia Ruiz estava en parella des de feia vuit mesos. Quan va decidir acabar la relació el seu nòvio la va matar i després la va llançar a les vies del tren. Vanesa Moreno va discutir amb la seva parella i ell la va matar. Que tots els crims passen amb poca diferència de temps ha deixat de ser només una crueltat de l'atzar. En els primers 16 dies d'octubre hi ha hagut a l'Argentina 19 feminicidis.

Enmig de l'estupor, un grup de dones reunides sota la consigna 'Ni una menys' va convocar per a aquest dimecres la primera vaga general de gènere de la qual es té memòria. “A la teva oficina, escola, hospital, jutjat, redacció, botiga, fàbrica o on estiguis produint. #NosaltresParem. Prou de violència masclista, ens volem vives”. La suspensió d'activitats serà de tres hores i compta amb el suport de dues centrals sindicals, el kirchnerisme, els partits d'esquerra i l'oenagé feminista La Casa del Encuentro. La protesta continuarà a la Plaza de Mayo, davant la seu presidencial. La consigna per a totes i tots és anar-hi vestits de negre. El mateix passarà en 20 províncies. Organitzacions de Mèxic i Xile van decidir replicar als seus països les mobilitzacions.

Entre el juny del 2015 i el mateix mes del 2016, quan es van fer les dues massives mobilitzacions de #Ni una menys, van ser assassinades en aquest país 275 dones. El cas de Pérez, pel seu acarnissament i brutalitat, va tornar a posar el problema en un urgent primer pla. “No he vist mai una conjunció de fets tan aberrants”, ha dit la fiscal, María Isabel Sánchez. Milers de persones van sortir indignades als carrers de Mar del Plata per exigir justícia. Mentre els mitjans detallaven amb cert morbo el destí atroç de l'adolescent en una ciutat administrada per un alcalde de dretes, en una altra ciutat, Rosario, 400 quilòmetres al nord de la capital, 70.000 persones s'havien reunit en el marc de la 31a Trobada Nacional de Dones en defensa de la igualtat de gènere. La marxa es va acabar amb una inusitada repressió policial.

UN FEMINICIDI CADA 36 HORES

Abans que la cara angelical de Lucía Pérez arribés a les pantalles, el lloc de la notícia luctuosa l'havien ocupat per unes hores altres víctimes. De Silvia Filomena Ruiz se'n va saber que havia sigut apunyalada per la seva exparella. Marilyn Méndez tenia de 28 anys i un embaràs de tres mesos. Un metall va travessar el seu cos. Vanesa Débora Moreno, de 38 anys, va morir de la mateixa manera, apunyalada pel seu marit a la localitat de Lanús, a Buenos Aires.

El Tribunal Suprem va comptabilitzar 235 feminicidis el 2015, un cada 36 hores de mitjana, i 10 assassinats més que el 2014. El 18% de les víctimes tenien menys de 20 anys.

Notícies relacionades

La violència de gènere té una penosa història de naturalització. El tango ha sigut un dels reductes més recalcitrants del masclismeEdmundo Rivero, una de les glòries del gènere, cantava 'Toalla mojada' i 'Amablemente' sense ruboritzar-se. La primera cançó explica la història d'un proxeneta agressiu, el “macho Aldo Saravia”. L'altre tango relata com un home que troba la seva dona amb un altre a casa seva, deixa anar l'amant i després es venja. “Besuqueándole la frente, con gran tranquilidad, amablemente, le fajó treinta y cuatro puñaladas”.

“Si te agarro con otro te mato/ te doy una paliza y después me escapo”, cantava tres dècades enrere Cacho Castaña. La legislatura de la ciutat de Buenos Aires el va declarar el 2008 “ciutadà il·lustre”. Llavors el seu alcalde era l'actual president Mauricio Macri. Castaña acaba de rebre la mateixa distinció de la localitat de Vicente López que administra Jorge Macri, cosí del cap d'Estat. El Govern s'ha compromès a implementar tots els recursos necessaris per fer efectiu el Pla Nacional d'Acció per a la Prevenció, l'Assistència i l'Eradicació de la violència contres les Dones, així com elaborar estadístiques oficials i actualitzades sobre feminicidis. L'exigència que es compleixi amb la paraula donada se sentirà una altra vegada a la Plaza de Mayo.