El procés de pau a Colòmbia

Santos estén l'alto el foc fins a final d'any

El president insta els opositors a l'acord amb les FARC a buscar un consens ràpid

L'OEA expressa la seva inquietud per la possibilitat que es dilati la incertesa després de 'no' al plebiscit

Juan Manuel Santos confia haver arribat a un acord definitiu en aquelles dates. / FOTO: EFE / VÏDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Juan Manuel Santos ha decidit una altra vegada apostar fort i ha anunciat la pròrroga fins al 31 de desembre de l'alto el foc bilateral. El premi Nobel de la pau confia que Colòmbia arribarà al 2017 amb una solució honorable al problema que es va plantejar amb el rebuig a l'acord de pau amb les FARC en el plebiscit de principis d'octubre.

Poques hores després de les multitudinàries manifestacions a favor de la pau, Santos va dir que la treva amb la guerrilla podria ser prorrogada més enllà del 31 de desembre. Per a la revista 'Semana', amb aquest anunci, el president va aclarir el clima d'incertesa generat després del plebiscit. Ara se sap que els representants de l'ONU encarregats de verificar la desmobilització de les FARC estaran a Colòmbia diversos mesos.

El president va decidir aprofundir la seva presència en els mitjans per informar sobre l'avanç del "diàleg nacional per a la unió i la reconciliació" amb què es busca alguna coincidència amb els promotors del 'no' en la consulta electoral. Dimarts que ve, el cap de l'equip negociador del Govern, Humberto de la Calle, viatjarà a l'Havana, per compartir els resultats d'aquestes discussions amb les FARC.

"SOM DE LA SOCIETAT"

Notícies relacionades

El mandatari va tornar a subratllar que no hi ha possibilitat d'obrir completament l'acord amb la guerrilla ni tampoc de discutir-lo eternament. "Que quedi clar: això no és un ultimàtum ni una data límit, però espero que tot aquest procés per tenir un nou acord s'acabi molt abans perquè, com m'ha dit una estudiant avui, 'el temps conspira contra la pau i la vida'". I va afegir: "No som del 'no' ni del 'sí'. Som de la societat. La pau és de la societat. La pau és de tothom".

El flamant premi Nobel va rebre ahir a la nit a Bogotà el suport del secretari general de l'Organització d'Estats Americans (OEA), l'uruguaià Luis Almagro. Després de la foto de cortesia, el visitant no es va privar d'advertir del perill que depara la demora en la implementació de l'acord de pau. Aquesta dilació, va dir, "ens posa en situació de vulnerabilitat, posa el poble i la gent en situació de vulnerabilitat". Almagro va reclamar en aquest sentit "un compromís de tot el sistema polític colombià" per trobar una "ràpida" sortida. "És molt important no perdre aquest moment que té la pau al país avui".