RENUNCIA A LA VIL·LA PAPAL

Francesc transforma en museu la residència estiuenca de Castelgandolfo

El conjunt complet, que s'inaugurarà amb un concert de cançons populars xineses, serà posat a disposició de les visites de pelegrins i turistes

mbenach5409480 pope benedict xvi poses for the june page of his calendar ca161014212313 / POOL

mbenach5409480 pope benedict xvi poses for the june page of his calendar ca161014212313
mbenach21707680 pope benedict xvi waves as he appears for the last time at t161014212319

/

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El papa Francesc ha renunciat al seu apartament a la vil·la papal estiuenca de Castelgandolfo, a uns 20 quilòmetres de Roma, posant-la a disposició de les visites de pelegrins i turistes, segons anticipen diversos diaris italians.

El conjunt complet serà inaugurat divendres que ve, amb un concert de cançons populars xineses, ofert per un cor d’aquell país. Es tracta d’un més dels petits símbols que en els últims mesos s’han produït sobre l’acostament entre el Vaticà i Pequín, que no mantenen relacions diplomàtiques des dels anys 50. La bellesa ens uneix es titula l’espectacle.

Jorge Bergoglio no ha utilitzat mai la vil·la extraterritorial de Castelgandolfo, i ha passat els quatre estius des de la seva elecció (2013) en la canícula del Vaticà. Després de ser elegit, també havia renunciat a viure a l’apartament pontifici del Vaticà, adduint que volia «estar entre la gent» i que allà a dalt s’hauria sentit aïllat.

La vil·la de Castelgandolfo, que compta amb una factoria d’animals i horts per poder proveir les necessitats del Vaticà, a més a més d’un observatori astronòmic i una piscina, era la resi­dència papal estiuenca des del segle XVII. Ara serà tota ella un museu a disposició de turistes i pelegrins, malgrat el desencant que la decisió ha provocat entre els habitants del lloc, per les nombroses visites que rebia el poble.

Notícies relacionades

Les tradicionals audiències dels dimecres a l’estiu se celebraven allà i no a la plaça de Sant Pere. «L’esperança és l’última a morir», ha dit Silvia Monachesi, alcaldessa de Castelgandolfo, que fins i tot ha escrit una carta al Papa perquè hi vagi de tant en tant, encara que coneixent la determinació de Bergoglio és probable que hagi d’esperar que el seu successor canviï d’idea.

RETIR

Francesc ja havia obert la vil·la a les visites dels turistes, a excepció de la zona on es troba l’apartament papal. L’últim que el va utilitzar va ser Benet XVI, que es va retirar a Castelgandolfo el febrer del 2013 després de presentar la seva històrica renúncia.