LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

El cúmul d'acusacions d'agressió sexual segellen la pitjor setmana de Trump

Dues dones més es decideixen a denunciar en públic després de l'emissió del vídeo i el debat

El candidat republicà apunta a una conspiració "global" mentre cau en els sondejos

jjubierre35907555 161014190716

jjubierre35907555 161014190716

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Trista ironia per a Donald Trump, l’home que en dècades d’exposició mediàtica i en 14 anys al capdavantd’un 'reality show' va aprendre a entendre millor que la immensa majoria dels polítics el poder dels mitjans. La publicació divendres de la setmana passada d’un vídeo del 2005 en què el candidat republicà a la presidència dels EUA presumia d’agressions sexuals i sexisme ha sigut la bomba que ha fet esclatar una campanya que ha resistit molts altres escàndols i provocacions del seu líder. I aquesta campanya fa aigües, segons confirmen els sondejos i la ruptura del Partit Republicà.

El contingut d’aquest vídeo, així com l’expressa negació de Trump durant el debat de diumenge d’haver comès els assalts, han motivat almenys una dotzena de dones a denunciar casos d’assetjament i agressions suposadament comeses per l’empresari les últimes dècades. I per més que tant el mateix Trump com els seus portaveus i defensors intentin restar credibilitat i transcendència a les acusacions, ja són una allau que està ferint, possiblement de mort, el seu esforç per arribar a la Casa Blanca.

Les dues últimes acusacions van arribar ahir. A les pàgines de 'The Washington Post', el diari que va publicar el vídeo, Kristin Anderson ha rememorat un incident de principis dels anys 90 a Nova York. Segons explica, quan era amb uns coneguts asseguda en un sofà en un local d’oci nocturn,  va notar com algú que era al seu costat «va ficar els dits sota la seva minifaldilla, els va pujar per la cuixa i li va tocar la vagina a través de la roba interior». La dona va retirar la mà i va fugir del sofà però es va girar per veure qui l’havia tocat i llavors va reconèixer Trump. «El seu aspecte era tan distintiu, amb els cabells i les celles. Ningú més té aquestes celles», ha dit al diari.

ASSETJAMENT

L’altre cas concerneix Summer Zervos, una dona que va ser concursant en la cinquena temporada de 'The Apprentice' el 2006. Segons ha explicat en una roda de premsa a Los Angeles l’advocada Gloria Allred, Trump va grapejar i va besar a la boca la dona a la seva oficina el 2007. La mateixa Zervos ha relatat també com en un altre moment Trump la va invitar a un hotel a Beverly Hills per al que va creure que era un sopar de treball, però la van portar a un bungalou on ell la va besar i li va tocar el pit. Ella el va rebutjar però ell va seguir l’assetjament, fins que va arribar un moment que els seus genitals es van tocar. Finalment, segons Zervos, va cessar per les seves negatives i van passar a parlar de negocis.

En un míting a Carolina del Nord ahir, el mateix Trump va desqualificar tant les acusacions d’Anderson com altres recents i les va denunciar com a «mentides», «ficció total» i «100% inventades». A més va assegurar que les dones «busquen fama». Tampoc va estalviar comentaris que ja s’han fet habituals en ell, en els quals critica l’aspecte físic de les dones que l’acusen per negar que hagués tingut interès en elles.

PODER

Aquesta va ser només una part del míting. Perquè, com en els últims dies, Trump va aprofitar per denunciar el procés electoral com a «arreglat» i per parlar d’una suposada conspiració d’una «estructura de poder global» en què es combinen, segons ell, «interessos corporatius, mitjans de comunicació i els Clinton».

Notícies relacionades

A Carolina del Nord  va acusar específicament de formar part d’aquesta conspiració 'The New York Times', que dimarts va publicar dues de les acusacions, i Carlos Slim, el multimilionari mexicà que té una participació en el diari novaiorquès i ha donat diners a la fundació dels Clinton.

Aquest to d’atacs és la tònica que molts observadors creuen que dominarà la campanya del candidat republicà en les tres setmanes que queden fins a les eleccions. Amb les enquestes mostrant una caiguda en estats frontissa clau que pràcticament impossibiliten la seva victòria, el seu esforç se centrarà en la seva baser de votants més fidels.