La pau a Colòmbia

Santos anuncia el començament de negociacions de pau amb l'ELN

El president demana als defensors del 'no' a l'acord amb les FARC no que no facin propostes impossibles

Santos anuncia el començament de negociacions de pau amb l'ELN

CRISTIAN HERNÁNDEZ (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“Ara que avancem amb l'ELN (Exèrcit d'Alliberament Nacional), ¡serà una pau completa!”. El president colombià, Juan Manuel Santos, no només ha anunciat l'inici de les negociacions amb la guerrilla d'inspiració guevarista, sinó que ha comminat els promotors del 'no' a l'acord amb les FARC a fer propostes que puguin ser complertes i formular-les en un temps prudencial.

Text pactat per començar les negociacions.

"Amb l'ELN hem buscat, des de fa prop de tres anys, una negociació per acabar també el conflicte armat amb ells. I avui tenim una bona notícia”, ha dit el premi Nobel de la pau del 2016 a l'anunciar el començament de les discussions el 27 d'octubre amb el patrocini dels Governs de Veneçuela, l'Equador, Cuba, Xile, Noruega i el Brasil.

La insurgència s'ha compromès a alliberar dos segrestats abans d'aquestes reunions. “Perquè això es pogués donar (les negociacions), ha sigut fonamental que s'hagi iniciat el procés d'alliberaments, de manera que no hi hagi mai més segrestats per l'ELN a Colòmbia. Avui mateix s'ha alliberat un arrossaire que estava en mans d'aquest grup guerriller”. Les parts discutiran en principi aspectes relacionats amb els mecanismes de participació ciutadana i els gestos humanitaris que s'han de fer per ajudar a construir la pau.

Santos ha dit que ha adquirit un compromís amb les víctimes de la violència política dels últims 52 anys i que per això perseverarà en el camí traçat. Les víctimes, que majoritàriament van votar pel 'sí' al plebiscit, són “l'exemple de grandesa” en què mirar-se. En aquest sentit, el mandatari ha considerat que és indispensable sortir “aviat de la incertesa” resultant del veredicte de les urnes.

S'HA DE BUSCAR UN CONSENS AMB URGÈNCIA

Notícies relacionades

Enfortit pel premi Nobel, Santos ha dit que el Govern ha decidit mantenir l'alto el foc vigent des del 29 d'agost. També ha assegurat que està escoltant “les posicions dels que van votar 'no”. Ha ressaltat el fet que les FARC tenen la mateixa disposició “d'entendre les diferents preocupacions, i de buscar una sortida entre les alternatives que ens ofereixen les nostres lleis i la nostra Constitució”. No obstant, el mandatari ha exhortat els impugnadors de l'acord de l'Havana a “obrar amb rapidesa, perquè el pitjor enemic que tenim ara és el temps”.

Santos ha dit que en les reunions que s'han tingut fins ara “s'ha pogut constatar que hi ha temes o objeccions en què, més que diferències, hi ha malentesos” sobre l'abast dels pactes amb les FARC. Finalment, el president ha demanat als abanderats del 'no' que no presentin “propostes impossibles” ni “dilatin” aquest procés. El diàleg, ha remarcat, “s'ha d'establir partint de dues bases fonamentals, realisme i veritat”.