ALARMA AL REGNE UNIT

La pèrdua d'ingressos fiscals pel 'brexit' enfonsa la lliura

Un document del Govern adverteix que es perdrien gairebé 73.000 milions d'euros a l'any amb un 'brexit' dur

L'alcalde de Londres acusa May d'empènyer el país "a un pas del precipici"

mbenach35873810 britain s prime minister theresa may  l  greets croatia s pr161011192715

mbenach35873810 britain s prime minister theresa may l greets croatia s pr161011192715 / NEIL HALL

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El ‘brexit’ amenaça d'obrir un forat profund en la Hisenda britànica. Les arques recaptadores patiran grans pèrdues si la primera ministra, Theresa May, porta a terme, com tot sembla indicar, una ruptura amb Brussel·les contundent i sense concessions. Així ho adverteix un informe del mateix Govern, al qual ha tingut accés el diari 'The Times'. Els documents del departament del Tresor indiquen que el Regne Unit perdria 66.000 milions de lliures (72.864 milions d'euros) de recaptació fiscal a l'any, de produir-se una sortida de la Unió Europea, sense la possibilitat d'accés al mercat únic.

La informació va provocar una nova caiguda de la lliura esterlina, que va perdre l'1% i es va cotitzar a 1,23 dòlars el dimarts, com a colofó a les seves quatre pitjors jornades des del referèndum del juny. La divisa britànica ja ha perdut el 19% del seu valor davant el dòlar i més del 15% respecte a l'euro. Els inversors no descarten noves caigudes. “La direcció de la lliura està marcada per la preocupació que un ‘brexit’ dur faci més mal del que esperaven els inversors en el creixement a llarg termini, agreujant els problemes en la balança de pagaments del Regne Unit”, assenyala Paul Meggyesi, analista de divises de JP Morgan. El Regne Unit, explica Meggyesi, “necessita inversors estrangers i corre el risc que perdin la seva confiança i hi hagi una gran repatriació de capitals”.

La filtració sobre pèrdues potencials per al fisc va intensificar la polèmica sobre la forma inflexible com May vol portar la negociació amb Brussel·les. Adoptar un ‘brexit’ dur seria “un acte pur de vandalisme econòmic”, a parer del líder del partit liberal demòcrata, Tim Farron. L'alcalde laborista de Londres, Sadiq Khan, va acusar May d'estar empenyent el país “a un pas del precipici”. En un discurs davant la Confederació de la Indústria Britànica (CBI), Khan va indicar: "L'efusiva retòrica dels ministres i la pressa innecessària per activar l'article 50 [del Tractat de Lisboa] estan enviat senyals equivocats als inversors”.

CAIGUDA DEL PIB

Els documents filtrats suggereixen que sortir del mercat únic i passar a dependre de la normativa de l'Organització Mundial de Comerç (OMC) pot provocar una caiguda del producte interior brut (PIB) britànic de fins al 9,5%. Un descens d'aquell volum obligaria a retallar encara més la despesa pública i a apujar els impostos. La primera ministra persegueix un acord de comerç “a mida” per al Regne Unit, amb la possibilitat d'acords transitoris per protegir els ja existents en aquests moments, a l'espera que es completi l'acord de comerç lliure. Però tot això està en l'aire.

Notícies relacionades

“Si abandonem el mercat únic sense un acord firmat que donés accés privilegiat a les empreses britàniques, les conseqüències serien desastroses, no només per a Londres, sinó per al conjunt de l'economia del Regne Unit”, va declarar Khan davant patronal.

Hi ha qui ja ha decidit marxar de la City. El banc rus VTB és la primera gran entitat a fer-ho. “Teníem grans plans per a l'oficina de Londres, però després del ‘brexit’ els estem reduint progressivament i estem buscant altres llocs per portar-los a terme", va declarar un alt directiu al ‘Financial Times’.