El Comitè Olímpic Italià anuncia que Roma renuncia a aspirar als jocs del 2024

L'alcaldessa de la ciutat ja havia dit que la prioritat del seu ajuntament no era aquest esdeveniment esportiu

 

  / ALESSANDRA TARANTINO / AP

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

A tots els efectes, des d'aquest dimarts Roma ja no és candidata als Jocs Olímpics del 2024, després que el Comitè Olímpic Italià ho hagi comunicat oficialment el Comitè Olímpic Internacional.

L'alcaldessa de la ciutat, Virginia Raggi, del Moviment 5 Estrelles (M5S) -llunyanament similar a Podem d'Espanya- ho havia anunciat el 21 de setembre, quan va explicar que seria “irresponsable” mantenir la candidatura de Roma, perquè “els romans ens han demanat que ens ocupem de la ciutat” i “construir catedrals al desert no és necessari”. L'M5S sempre havia dit, fins i tot en campanya electoral, que els Jocs Olímpics “no són una prioritat” per a Roma.

Segons Giovanni Malagò, president del Comitè Olímpic Italià, “el que és irresponsable és renunciar als diners del COI, a 177.000 llocs de treball i a un augment de la riquesa del 2,4% entre el 2017 i el 2023”, en referència als beneficis que haurien comportat els Jocs.

“No era veritat, no era just i no era seriós afirmar que les Olimpíades a Roma haurien sigut els 'Jocs del totxo', perquè el nostre programa no preveia construccions, a excepció de la vila dels atletes per a 11.000 joves que després hauria sigut reutilitzable com a pol universitari i hospital d'un zona de Roma”. La puntualització sortia al pas de les tesis de l'M5S, partit fundat pel còmic Beppe Grillo i des de sempre oposat als 'lobbies' de la construcció. “No necessitem catedrals al desert, ni altres inversions, que pagarem durant anys i anys”, havia replicat l'alcaldessa, que té davant seu un deute heretat del municipi que puja a 1.000 milions d'euros.

Notícies relacionades

“Estic trist, però des d'avui oficialment el comitè promotor dels jocs olímpics entra en liquidació”, ha dit Malagò, explicant que “aquest matí he escrit la carta” per retirar la candidatura. “Ara hem de cicatritzar les ferides provocades per la ideologia i la demagògia”, ha il·lustrat.

REBUIG SOCIAL

La majoria dels romans, interpel·lats a través de diversos sondejos realitzats des de la victòria de l'M5S a la capital, s'havien manifestat contraris a la candidatura de Roma, tot i que els contraris anaven disminuint a mesura que passaven els mesos, probablement a causa dels superbeneficis laborals que s'anunciaven per a la capital. “L'alcaldessa Raggi té sobre la taula els últims sondejos que diuen que cada vegada més romans hi eren favorables, mentre que disminuïen els contraris”, ha dit un Malagò visiblement trist i contrariat. “A partir d'avui pensem en nosaltres mateixos”, ha tancat Malagò.