La campiona d'escacs dels EUA crida a boicotejar el campionat del món a l'Iran

Nazí Paikidze-Barnes es nega a haver de tapar-se els cabells i sosté que és inacceptable jugar en un país on "les dones són ciutadanes de segona classe"

jjubierre35826214 nazi paikidze barnes161007160912

jjubierre35826214 nazi paikidze barnes161007160912

2
Es llegeix en minuts

«No sóc contrària a l’islam ni a cap altra religió. La meva protesta contra la FIDE (Federació Mundial d’Escacs) no és ni per la religió ni per la gent de l’Iran, sinó per unes lleis governamentals que restringeixen els meus drets com a dona». Així ha justificat l’escaquista Nazí Paikidze-Barnes, campiona dels EUA, la seva decisió de no anar al Mundial d’Escacs que s’ha de celebrar a l’Iran l’any que ve. I no només això. L’escaquista, d’origen georgià i resident a Las Vegas, ha cridat les altres participants a boicotejar el torneig.

En virtut de la legislació iraniana, que obliga les dones a cobrir-se el cap amb un mocador en tots els espais públics, les escaquistes, siguin del país que siguin, hauran de portar durant el campionat els cabells coberts. Una cosa per la qual Paikidze-Barnes no està disposada a passar. «Crec que és inacceptable celebrar el campionat del món femení d’escacs en un lloc on les dones no tenen els drets bàsics i fonamentals, i on són tractades com a ciutadans de segona», ha afirmat.

En una petició a Change.org, l’escaquista reclama a la FIDE que  reconsideri la seva decisió de celebrar el campionat a l’Iran. «Al seu reglament, la federació explicita els seus principis morals, entre els quals hi ha el rebuig al tracte discriminatori per raons nacionals, polítiques, racials, socials, religioses o relacionades amb el sexe». En el comunicat, l’escaquista recorda també que les autoritats iranianes han portat a terme arrestos de dones que reclamaven els seus drets.

Davant de tot això, les promotores del boicot reclamen que el torneig s’ajorni fins a trobar un altre país disposat a celebrar-lo o que es donin garanties que l’ús del vel no serà obligatori. «Es tracta d’alguna cosa més que d’un torneig d’escacs, es tracta de la lluita pels drets de les dones», assenyala el comunicat.

Suport de Kaspàrov

Notícies relacionades

La jugadora nord-americana ha rebut nombrosos suports. Així, l’excampió del món Gari Kaspàrov ha assegurat que recolza «completament» les seves reivindicacions. També ho ha fet l’escaquista britànic Nigel Short.

En un comunicat, la FIDE assegura que «ningú més s’ha queixat d’haver de respectar les lleis del país, incloent-hi les relatives a la vestimenta». I algunes escaquistes han expressat el seu rebuig al boicot. Així, la iraniana Mitra Hejazipour diu que el campionat «serà l’esdeveniment esportiu més gran de dones que s’ha vist mai a l’Iran; mai havíem pogut acollir cap altre campionat del món de dones».