CLAUSURA DEL CONGRÉS 'TORY'

May fixa el control de la immigració com a prioritat en les negociacions del 'brexit'

Els conservadors britànics endureixen el seu discurs sobre els estrangers de cara al pols amb la UE i a captar votants del xenòfob UKIP

jsauri35799806 british prime minister theresa may gestures as she delivers 161005212840

jsauri35799806 british prime minister theresa may gestures as she delivers 161005212840 / PAUL ELLIS

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Govern britànic no farà concessions en el control de l’entrada d’estrangers al Regne Unit a l’hora de negociar el brexit amb Brussel·les. «No deixarem la Unió Europea per seguir sense poder controlar la immigració i no marxarem per retornar a la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia», va declarar ahir la primera ministra, Theresa May, en el discurs de clausura de la conferència del Partit Conservador a Birmingham. May va advertir que aquestes negociacions seran «dures» i requeriran «cedir i prendre».

    La intervenció de la líder tory va estar precedida d’una polèmica sobre unes declaracions de la ministra de l’Interior, Amber Rudd, el dia abans. Rudd va plantejar forçar les empreses a publicar el nombre dels seus treballadors estrangers. D’aquesta manera, va indicar, s’evitaria que els estrangers ocupessin llocs de treball que puguin exercir els britànics. «Ens hem d’assegurar que la gent que ve cobreix buits en el mercat laboral, en lloc de treure feines que poden fer els britànics», va dir.

MARXA ENRERE

La idea de fer més difícil la contractació d’estrangers va ser titllada de xenòfoba i condemnada per l’oposició i la patronal. «Molts negocis se sentirien malament si tenir una força laboral global es veiés com un distintiu vergonyós», va dir Adam Marshall,

de les cambres de comerç britàniques. Rudd també va proposar reduir els visats d’estudiants estrangers. Hores més tard, la ministra va fer marxa enrere. «No és una cosa que haguem de fer de manera definitiva», va dir.

Notícies relacionades

El titular de Sanitat, Jeremy Hunt, va defensar la reducció del nombre d’estrangers que treballen a la sanitat pública. El ministre de Comerç Internacional, Liam Fox, un dels negociadors del brexit, es va negar a garantir els futurs drets dels gairebé tres milions d’europeus que resideixen al país. «És una de les nostres principals cartes en les negociacions», va assenyalar.  «És com si ens haguéssim despertat amb un Govern de l’UKIP», va declarar la líder de l’SNP (nacionalistes escocesos), Nicola Sturgeon.

L’ambició de May és sens dubte captar els votants d’un UKIP en plena crisi, i també els laboristes descontents. Per això va presentar la seva «visió» dels conservadors com «un nou centre de la política britànica», preocupat pels problemes «de la classe treballadora».