El Papa a Amatrice: "He esperat a venir a veure-us perquè no volia molestar"

jsauri35779935 am10 amatrice  italia   04 10 2016   fotograf a facilitada p161004134430

jsauri35779935 am10 amatrice italia 04 10 2016 fotograf a facilitada p161004134430 / OSSERVATORE ROMANO

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

“Seguim endavant, perquè un futur existeix sempre”, ha dit aquest dimarts a Amatrice el papa Francesc als supervivents del terratrèmol del 24 d'agost, quan els Apenins centrals van ser sacsejats per un sisme de 6 graus que va provocar 300 morts.

S'ha tractat d'una visita privada, per a la qual el Papa s'ha traslladat des de Roma en cotxe, acompanyat pel xòfer i el cap de la gendarmeria vaticana. Els bisbes i rectors de la zona han conegut la visita per les notícies de la ràdio i l'enrenou dels fotògrafs i les càmeres, que han sigut mantinguts allunyats del breu passeig del Papa entre les ruïnes de la ciutat medieval.

PROXIMITAT I ORACIÓ

“He esperat a venir a veure-us perquè no volia molestar”, ha explicat Francesc als supervivents, informats que estava arribant el Papa, als quals ha dit, parlant a través d'un simple megàfon: “Us expresso la meva proximitat i oració, és l'oferta que puc fer-vos”. Després de recitar un Ave Maria amb els presents, ha recordat els "molts éssers estimats que ens han deixat, caiguts aquí, sota la runa”. En el breu i improvisat discurs ha afegit: "Hem de mirar sempre cap endavant, endavant, amb coratge i ajudant-nos els uns als altres, perquè junts es camina millor i sols no es va enlloc”. “¡Endavant! Gràcies”, ha acabat.

Notícies relacionades

Acompanyat pels bombers, que són els que dirigeixen el trànsit de vehicles i persones entre les ruïnes, a l'arribar el Papa ha visitat en primer lloc una escola provisional, aixecada a corre-cuita per Protecció Civil, perquè els nens i joves de la ciutat poguessin començar el curs regularment. Els escolars han entregat al Papa els dibuixos que tenien a les taules i que els professors els conviden a realitzar com a forma d'elaboració interior del drama psicològic que han viscut. Jorge Bergoglio els ha abraçat un per un i ha parlat amb ells, principalment escoltant els seus relats, durant uns 20 minuts. Poc després s'ha encaminat pel que era el carrer principal d'Amatrice, s'ha acostat a les muntanyes de runa i s'ha agenollat a terra quan ja no podia avançar més.

“Ha sigut un gest inesperat, que ignoràvem fins que hem vist el desplegament de periodistes”, ha explicat Savino de Amelio, un dels rectors d'Amatrice, que ha afegit que  li semblava simbòlic que Francesc hagi visitat el lloc el dia de la seva onomàstica. “Aniré a veure-us”, havia dit poques hores després del terratrèmol, explicant que la visita no seria immediata: “No vull destorbar en els treballs d'auxili”, va dir.