Santos, Timochenko, Uribe: així han reaccionat a la victòria del 'no' a la pau amb les FARC

El president colombià diu que l'alto el foc "segueix i seguirà vigent" i el líder de les FARC promet que "la pau triomfarà"

mbenach35766060 colombia s former president alvaro uribe gestures after cast161003010606

mbenach35766060 colombia s former president alvaro uribe gestures after cast161003010606 / JOHN VIZCAINO

3
Es llegeix en minuts

La victòria del 'no' en el referèndum sobre l'acord de pau amb les FARC ha obert un escenari imprevist tant pel Govern com per la guerrilla. Això ha fet que les seves primeres declaracions després de saber-se els resultats hagin sigut analitzades amb lupa.

PRESIDENT DE COLÒMBIA, JUAN MANUEL SANTOS

"El cessament el foc segueix vigent i seguirà vigent"

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha reconegut la victòria del "no" en el plebiscit sobre l'acord de pau firmat amb la guerrilla de les FARC i ha dit que amb aquest resultat "s'obre una nova realitat política" que és una "oportunitat" per al país.

En una al·locució a la cadena nacional, Santos ha dit que en el plebiscit que va convocar sobre l'acord de pau "la majoria, per un estretíssim marge, ha dit que 'no'. Sóc el primer a reconèixer aquest resultat". "Com a cap d'Estat, sóc el garant de l'estabilitat de la nació, i aquesta decisió democràtica no ha d'afectar l'estabilitat, quegarantiré", ha indicat.

Ha manifestat que malgrat el revés sofert, com a president conserva "intactes" les seves facultats i la seva "obligació per mantenir l'ordre públic i per buscar i negociar la pau". A més, ha subratllat que el "el cessament al foc i d'hostilitats bilateral i definitiu" que va entrar en vigor el 29 d'agost amb les FARC "segueix vigent, i seguirà vigent".

El governant també ha anunciat que aquest dilluns convocarà "totes les forces polítiques, i en particular les que s'han manifestat avui pel 'no', per escoltar-les, obrir espais de diàleg i determinar el camí a seguir".

"Sempre he cregut en el savi consell xinès de buscar oportunitats en qualsevol situació. I aquí tenim una oportunitat que se'ns obre, amb la nova realitat política que s'ha manifestat a través del plebiscit", ha apuntat.

LÍDER DE LES FARC, TIMOLEÓN JIMÉNEZ, ÀLIES 'TIMOCHENKO'

"La pau triomfarà"

El màxim líder de les FARC, Timoleón Jiménez, 'Timochenko', ha afirmat a l'Havana que aquesta organització manté "la seva voluntat de pau" "i la seva disposició d'usar només la paraula com a arma de construcció cap al futur".

"Les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia lamenten profundament que el poder destructiu dels que sembren odi i rancor hagi influït en l'opinió de la població colombiana", ha dit Timochenko en una primera declaració després de conèixer-se la victòria del 'no' en el plebiscit sobre l'acord de pau a Colòmbia.

La guerrilla té previst, després d'aquesta primera reflexió, mantenir una reunió per "analitzar amb calma tots els detalls" del resultat de la consulta popular.

"Amb el resultat d'avui, sabem que el nostre repte com a moviment polític és encara més gran i ens vol més forts per construir la pau estable i duradora", ha asseverat Timochenko.

Ha subratllat que les FARC "mantenen la seva voluntat de pau i reiteren la seva disposició d'usar només la paraula com a arma de construcció cap al futur".

I ha afegit: "Al poble colombià que somia amb la pau, que compti amb nosaltres. La pau triomfarà".

EXPRESIDENT ÁLVARO URIBE

"Corregim, la democràcia ha sigut superior a la pressió oficial"

L'expresident colombià Álvaro Uribe, que ha resultat el gran vencedor del referèndum, s'ha declarat disposat a aportar "un gran pacte nacional" després que s'imposés l'opció del "no" que promovia juntament amb el seu partit, el Centre Democràtic.

Notícies relacionades

"Volem aportar a un gran pacte nacional, ens sembla fonamental que en nom de la pau no es creïn riscos als valors que la fan possible", ha afirmat Uribe en una declaració llegida davant periodistes i seguidors a la seva finca a Rionegro, municipi pròxim a Medellín. Uribe, senador del Centre Democràtic, ha invitat a la reflexió la comunitat internacional que va recolzar l'acord amb les FARC, i ha demanat que en el marc d'un acord nacional s'escoltin les raons de la seva oposició al que s'ha pactat.

"Sabem que els nostres compatriotes del 'sí', al rebre el missatge de la nostra bona voluntat, ens escoltaran i els escoltarem, demanem el mateix al Govern, als seus negociadors i a la comunitat internacional", ha puntualitzat. "Corregim, la democràcia de la nostra pàtria ha sigut superior a tota la pressió oficial per imposar el 'sí", ha afegit.