¿Per què ha guanyat el 'no' a Colòmbia?

1
Es llegeix en minuts

¿Què ha passat a Colòmbia? ¿Com és possible que el 'no' s'hagi imposat al 'sí' a la pau? Els resultats del referèndum sobre l'acord de pau amb les FARC plantegen nombrosos interrogants. En aquest article intentem plantejar alguns dels motius que han pogut desencadenar aquesta situació.

ELEVADA ABSTENCIÓ

L'elevada abstenció, que s'ha col·locat en el 62,57%, ha afavorit el camp del 'no', molt més mobilitzat per una campanya, liderada pel partit d'Álvaro Uribe, que va començar molt abans i que va baixar molt més al terreny.

EXCÉS DE CONFIANÇA

La victòria del 'sí' que pronosticaven les enquestes va fer que els partidaris d'aquesta opció es confiessin, tal com explica el diari colombià 'El Espectador'. De fet, el diari explica que en alguns llocs es va avisar que no estaven arribant els recursos suficients per a aquesta campanya.

ERRORS EN LES ENQUESTES

De nou, com ja va passar en el 'brexit', les enquestes han fallat. L'absència d'una sèrie històrica en què recolzar-se i la possible existència d'un vot ocult a favor del 'no' van provocar que els resultats avançats pels sondejos, i que apuntaven a una victòria del 'sí' per un 55%, es demostressin erronis.

IMAGINARI COL·LECTIU

Notícies relacionades

El resultat del referèndum posa de manifest que la ferida que han causat a Colòmbia 54 anys de conflicte continua oberta. Per una part de la població colombiana, els guerrillers de les FARC es mereixen un sever càstig per les atrocitats que van cometre durant tants anys. Aquest segment dels colombians no està disposat encara a perdonar o, almenys, no a fer-ho en els termes que preveia l'acord. A més, ha quallat la por atiada per la campanya dels partidaris d'Uribe, que insistien que l'acord permetria a mig termini que les FARC arribessin al poder i instauressin a Colòmbia un règim castrochavista.

CÀSTIG A SANTOS

En la votació d'aquest diumenge, també sembla que hi ha interferit -i a favor del 'no'- el rebuig a altres polítiques posades en pràctica pel president, Juan Manuel Santos, com ara la reforma tributària o una polèmica educativa que ha enardit els sectors més conservadors amb la religió.

Temes:

FARC Colòmbia