Els tres punts més polèmics de l'acord que han rebutjat els colombians

Una part del país entén que s'ha pagat un preu polític massa alt a les FARC a canvi de la pau

35766924 601

35766924 601 / GUILLERMO LEGARIA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
MARTA LÓPEZ / BARCELONA

Els acords de pau negociats durant gairebé quatre anys a l'Havana entre el Govern colombià i les FARC estan recollits en 297 pàgines. El text és un ambiciós projecte de futur per a Colòmbia que regula des del final de l'activitat armada de la guerilla fins a la seva transformació en un partit polític legal i la reinserció dels combatents en la vida civil. Els punts més polèmics del document són:

1-SENSACIÓN D'IMPUNITAT

Els acords estableixen un cos legal especial i tribunals especials que atorgaran beneficis judicials als autors de crims durant els anys del conflicte. Els que confessin els seus crims no aniran a la presó però sí que prendran part en actes de "servei a la comunitat" i  "reparació", com el desminat, les reparacions d'infraestructures i l'ajuda a les víctimes. A més es concediran indults i amnisties per "delictes polítics i connexos" que el Congrés decidirà quins són.

Per a molts colombians resulta difícil d'assumir que persones amb la mans tacades de sang no hagin de passar ni un dia a la presó . El president Santos ha insistit que "la justícia perfecta no portarà la pau" i nega que existeixi impunitat. Però no hi ha dubte que aquesta justícia paral·lela és un assumpte molt polèmic i fins i tot l'oenagé Human Rights Watch ha valorat que el cos legal establert va massa lluny i constitueix una "rendició de la justícia" que allunya Colòmbia dels estàndards internacionals.

2-LAS RETRIBUCIONS DELS GUERRILLERS

Els guerrillers que es desmobilitzin rebran durant 24 mesos una ajuda de l'Estat, mentre es reintegren a la vida civil. L'assignació serà del 90% del salari mínim. Després podran accedir a una assignació única de gairebé 700 euros i ajudes per emprendre un projecte productiu.

Molts colombians no entenen la concessió d'aquests beneficis a guerrillers que hagin comès assassinats i segrestos i ho consideren un greuge pels que no tenen accés a aquestes ajudes. Sobre això plana a més el misteri de la riquesa oculta de les FARC, que s'ha lucrat amb el narcotràfic. Algunes fonts li estimen una fortuna 10.000 milions d'euros. En el marc dels acords, les FARC s'han compromès a declarar la seva riquesa per reparar les víctimes.

3-LA TRANSFORMACIÓ EN PARTIT POLÍTIC

Notícies relacionades

Als punts anteriors s'hi suma que les FARC rebran cinc escons al Congrés i cinc el Senat després de les eleccions del 2018 i 2022 encara que no arribin al mínim dels vots necessaris. Es crearan a més 16 noves circumscripcions electorals. Els detractors del pacte temen que la transformació de les FARC -d'ideologia marxista i inspirades per la revolució cubana- obri la porta a polítiques radicals d'esquerres en el país ja batejades com a castrochavistes.

Aquests opositors a l'acord subratllen la influència que tenen Cuba i Veneçuela en aquest procés pel fet que les converses de pau s'hagin celebrat a l'Havana i personalitats veneçolanes hagin actuat de mediadors. Els detractors acusen el president Juan Santos de "vendre" el país.

Temes:

FARC Colòmbia