La Unió Europea respira alleujada després del fracàs del referèndum d'Orbán

El portaveu de Juncker assenyala que la Comissió Europea respecta "la voluntat dels hongaresos que han votat i dels que no"

El comissari d'immigració serà qui decideixi quan obrir procediment d'infracció per incompliment del pla europeu

35772011 60

35772011 60 / ATTILA KISBENEDEK (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

“Si hagués sigut legalment vàlid hauríem dit que en prenem nota. Com que ha sigut nul, podem dir que també. Respectem la voluntat democràtica dels hongaresos que van votar i els que no”, valorava eloqüentment i amb molta ironia el portaveu de Jean-Claude Juncker sobre el fiasco del referèndum celebrat aquest diumenge passatreferèndum pel govern hongarès que dirigeix Viktor Orbán, que no va aconseguir portar a les urnes el 50% de la població requerit.

La croada d'Orbán contra el pla de distribució de refugiats iniciat fa poc més d'un any per alleujar la pressió sobre Grècia i Itàlia hi ha calat en una part de l'electorat hongarès. De fet, el 98% dels que van anar a votar ho van fer a favor de les seves tesis encara que només hi va haver un 39,9% de vots vàlids. Un resultat que permet a les institucions europees respirar una mica més tranquil·les encara que a l'Executiu comunitari són conscients que el problema no ha desaparegut.

Encara que el portaveu de Juncker ha eludit entrar a valorar l'anunci d'Orbán sobre la seva intenció d'integrar el resultat a la Constitució hongaresa ni si tindrà implicacions en el futur, sí que ha subratllat que Brussel·les segueix fent la seva feina de control i que el pla de repartiment de quotes –que tant Hongria com Eslovàquia han denunciat davant el Tribunal de Justícia de la UE- segueix sent legalment vinculant. “El procés de decisió acordat per tots els Estats membres de la UE i consagrat als Tractat segueix sent el mateix. El que és part de la legislació comunitària segueix sent una obligació que està per ser aplicada. Així és com funciona el nostre sistema”, recordava Margaritis Schinas.

Hongria no ha acceptat cap refugiat

Segons el repartiment pactat per la UE, Hongria hauria d'acollir entre 2016 i 2017 1.294 sol·licitants d'asil procedents de Grècia i Itàlia dels 160.000 promesos. De moment, el govern d'Orbán no només ha rebutjat acollir-ne cap sinó que ha construït una tanca per aïllar la seva frontera i endurit els càstigs contra els immigrants irregulars. Un desafiament al qual Brussel·les ha respost fins ara mirant cap a un altre costat. Aquest dilluns el seu portaveu ha recordat que segueixen vigilant de prop l'aplicació del pla de reubicacions i que es reserven “el dret a prendre mesures contra aquells Estats membres que no compleixin amb les seves obligacions”.

SATISFACCIÓ A L'EUROCAMBRA

Notícies relacionades

Per la seva part, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, s'ha mostrat satisfet amb la decisió del poble hongarès de girar l'esquena a Orbán, que ha anat en diverses ocasions davant el ple de l'Europarlament a defensar les seves idees, i ha advertit que el que necessita Europa en aquests moments no són “tensions artificials” sinó diàleg per oferir solucions.

En la mateixa línia, el cap de files del PSE, Gianni Pitella, felicitava els hongaresos que han decidit quedar-se a casa per no entrar en “els jocs bruts d'Orbán” i invalidar el referèndum. “Tot Europa ha guanyat i el populisme i la xenofòbia han perdut. Les mentides d'Orbán s'han estavellat contra el mur”, ha valorat. Mentre que els Verds i el grup dels liberals i demòcrates apuntava que el resultat deixa un clar perdedor: el primer ministre Orbán. Curiosament, l'únic grup que no ha fet dit res sobre el rotund fracàs d'un dels seus membres ha sigut el PPE, el grup on milita a la UE el partit d'Orbán.