EL FUTUR DEL REGNE UNIT

May posa data al 'brexit' i insisteix en el control de la immigració

La 'premier' britànica situa l'activació de l'article 50 del Tractat de Lisboa "abans de final de març" del 2017

El Partit Conservador inicia el seu primer congrés sense David Cameron

mbenach35758797 fac01  birmingham  united kingdom   02 10 2016   british pri161002203945

mbenach35758797 fac01 birmingham united kingdom 02 10 2016 british pri161002203945 / FACUNDO ARRIZABALAGA

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit activarà l’article 50 del Tractat de Lisboa «abans de finals de març del 2017». Així ho va anunciar diumenge la primera ministra, Theresa May, a l’obertura de la conferència anual del Partit Conservador a Birmingham. May finalment va respondre a les pressions dels líders internacionals, que després del referèndum del mes de juny han exigit el calendari per iniciar la desconnexió dels britànics de la Unió Europea (UE).

CALENDARI / La líder conservadora vol començar les negociacions amb Brussel·les abans de les eleccions presidencials a França, al maig, i les generals a Alemanya previstes per a la tardor. «Quan s’activi l’article, començarà un procés de negociació més fluid», va assegurar. La data fixada implica que el Regne Unit deixaria la Unió Europea la primavera-estiu del 2019.

Rebuda amb l’obligada ovació pels delegats que assisteixen a la conferència, la primera ministra va suggerir que adoptarà una línia negociadora dura i que el control d’immigració serà una prioritat, més important potser que l’accés al mercat únic.

«Hem votat deixar la Unió Europea i convertir-nos en un país completament independent i sobirà. Farem el que fan països independents i sobirans. Decidirem nosaltres mateixos com controlem la immigració i serem lliures d’aprovar les nostres pròpies lleis», va assenyalar. May va prometre que els drets de tots els treballadors de la Unió Europea estaran protegits mentre ella sigui al poder.

La líder conservadora va admetre que el procés de ruptura serà «bastant complex», però espera que, quan la negociació hagi començat, discorri d’una manera harmoniosa. «No només és important per al Regne Unit. També és important per a Europa que siguem capaços de fer-ho de la millor manera possible, amb la menor alteració per als negocis i amb una transició suau en el moment en què deixem la UE».

Notícies relacionades

PROJECTE DE LLEI / Per consolidar el procés, es presentarà al Parlament britànic un projecte de llei per derogar la llei de les Comunitats Europees del 1972, la legislació que va autoritzar fa 44 anys la incorporació del Regne Unit a la Unió Europea. La Great Repeal Bill es presentarà en el discurs de la reina de la primavera que ve. D’aquesta manera, les lleis nacionals britàniques passaran a tenir potestat sobre les actuals lleis comunitàries. A més a més d’això, les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea deixaran de ser vinculants per als britànics. La derogació, que no estarà en vigor fins que s’hagi consumat la ruptura sota l’article 50, farà del Regne Unit «una nació independent i sobirana», va afirmar May.

CANVI / El brexit, la seva implementació i conseqüències domina completament la conferència dels conservadors que s’acabarà dimecres. És la primera despés del terratrèmol que va sacsejar el partit arran de la consulta. La inesperada victòria a favor de la sortida va provocar la dimissió de David Cameron com a primer ministre i l’arribada de May, que ha escombrat sense pietat l’equip i l’agenda del seu predecessor. Cameron ha deixat la política i els que van formar part del seu cercle de poder han quedat completament relegats.